Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
19.10.2010 12:01 - БЪЛГАРИТЕ (част 26)
Автор: dalida Категория: Туризъм   
Прочетен: 10774 Коментари: 20 Гласове:
14

Последна промяна: 09.04.2015 11:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                  КОГАТО  ПЛОВДИВ  БЕШЕ  СТОЛИЦА  

image


Тя се наричаше Източна Румелия и живя само  седем  години - от 1878  до  1885 год.
Създадена бе през юли 1878 година от дипломатите на Великите сили Австро - Унгария, Германия, Франция, Англия, Италия, Турция и Русия на Берлинския конгрес  като  " област  под пряката политическа и военна власт на султана,  при условия на пълна  административна автономия и с главен управител християнин".

След като българите с кръвта на живота си бяха извоювали свободата на Южна България, европейската дипломация се опита отново да я подчини на султана под името Източна Румелия.  Историята е показала обаче много кратно, че скалъпваните от дипломатите създания са нетрайни, а родените с кръв и огън живеят и се развиват в насоки очертавани от създателите им.

Понятието " Източна Румелия " дотогава не съществуваше. Такова име за своята страна българският народ не беше чувал и не знаеше. Казват, че на Берлинският конгрес го измислили английските представители. Българите не приеха това наименование и старателно го избягваха навсякъде, където беше възможно, или се отнасяха иронично " Румелията " или "Автономията", така иронично я наричаха българите. Днес Източна Румелия не съществува и границите й не съвпадат с днешните на Южна България и това е за добро.

Иван Вазов подигравателно написал стих:
" Туй държава ли е, или сновидение?
   Какво е туй нещо без среда, без край,
   що дори неможе да се начертай?
  Какво е туй тяло без глава, без плещи,
  без крака, без раце, а с търбух вонещи?"

Но, Източна Румелия се оказва с много добре охраняеми граници от османски те окупатори, със специална заповед издадена от султана. Според Берлинският договор една международна комисия трябваше да изготви конституция на Изт.Румелия. След дълги спорове комисията от Цариград се премести в Пловдив, българите от румелийското население се намесиха. Тези българи не вярваха, че Европейците така ще разкъсат родината им и изявиха бурно възмущението си публично. В тази конституция първо беше наблегнато на правата на българите -румелийци, а именно - запазване на свободата на словото и личната свобода, свободно вероизповедание и образование, свобода на печата и публичните събрания - всяка от тези свободи - в определен член.

Така бяха формулирани и узаконени гражданските права и свободи по онова време в най - прогресивните буржоазни държави в Западна Европа. По този начин Източна Румелия беше изравнена с тях.
    Административното устройство бе уредено чрез области и всяка област си имаше администрация - Пловдивска, Сливенска, Бургаска, Хасковска, Старозагорска, Пазарджиска и т.н.
    Съдебната власт  бе предоставена на кметовете на околиите ( окръжни ) съдилища и на върховен съд, чийто съдии бяха де факто несменяеми ( чл. 255)
    Областта бе задължена да внася три десети от своите доходи ( 240 000 турски лири)  в турския държавен бюджет (чл. 16). Това бе едно тежко бреме за разореното от войната стопанство и пречка в развитието му. Източна Румелия бе също и задължена да плаща на Портата още 5000 тур. лири за сметка на приходите от пощите, телеграфа и митниците. Турция даваше специални привилегии на Европейските държави и те изискваха същите превилегии да имат и в Изт. Румелия.

                                          ТРИЕЗИЧИЕТО

Малка Източна Румелия бе и малко населена. Преброяването от 1881 година наброява 815 951 човека. Приблизително толкова са били и при създаването на тази държава. От тези 815 951 човека, българите баха 573 560,  турците - 174 700, гърците - 42 659, циганите - 19 127, евреите - 4177, арменците -1306,  и още разни други националности които броили около няколко стотици и десетки.

Другите народности бяха австрийци, чехи, маджари (унгарци), французи и италианци. Всички те бяха търговци и търговски представители които организираха търговски търгове и пазари на нашата територия. Изкупуваха българската продукция на много ниски цени, а я продаваха с процентно увеличение, от което забогатяваха стократно по-бързо, отколкото ако бяха в собствената си държава.

Между българите освен християни имаше католици - протестанти и павликяни - секти, ( има ги и днес),

" Ето веч пристигам в столицата наша!
 Тя е пак самата! Пак е тая каша
 от езици, вери и нации без чет,
 от които няма ни образ, ни цвет".
   Иван Вазов.

Българите по вяра бяха разделени на четири - православни, католици, протестанти и мохамедани.  Те всичките живееха в мир и спокойствие. Тогава нямаше официално държавна религия. Църквата беше отделна от държавата. Празниците бяха само два - 24 юли - рожденният ден на султана и  30 август - именният ден на Александър Богориди (Св.Александър Невски).
Турците настояваха официалния език да бъде - турският, руснаците искаха - българският език да е официален, но европейците решиха да се говори официално на три езика - турски, български и гръцки.

През 1865 година Одринското вилаетско управление бе основало в Одрин вестник "Едирне", който се издаваше на турски, български и гръцки. През 1870 година султанът издава ферман за уточняването на Българската екзархия, написан на същите три езика. така тези езици станаха официални за цялата държава. Имаше места например в Корловско, където имаше само турско население,където се говореше само турски език, а имаше и села населени само с турци или със смесено население българи и турци, там пак се говореше на турски, защото съседните държави не знаеха български език. Така по този начин в българския език влязоха много турски думи и турската държава се надяваше българския език по този начин да изчезне от употреба. Повече от 75% от имената в Южна България носеха турски имена ( и все още са с тези имена - няма кой да ги смени с български), и селата и местностите все още са с турски имена. (До кога?).

Гъркоманите в района където бяха предимно гръцко население се говореше изключително само гръцки език. Гърците не знаеха ни български, ни турски.
През Османството в Пловдив и околия гръцкият език бе станал официален църковен език. В другите градове като Пазарджик, Асеновград, Търново, Хасково, Сливен и Загоре също се говореше само гръцки. Българите се гърчееха и се срамуваха да се наричат румелийци. Гръцкият беше официален в търговията, както и турския език. Българският език тогава не се употребяваше много, беше пренебрегнат от самите българи, които бяха почти 75 % от цялото население на Изт.Румелия.

В Пловдив гръцкият консул също подпомагаше внедряването на гръцкия език и подпомагаше по този начин гърцизма на населението на града и околията му.
Гърци и гъркомани (българи )  имаха свои организации, училища, културни средища, търговски дружества, прогимназия. В Пловдив се издаваха много гръцки книги, пълни с пропагандни постинги, с цел отмиране на българският език и заличаването на българите въобще от картата и от историята, сякаш българи никога не са живяли на Балканите. Асимилирането на българите продължава и днес, чрез сектите и жреческите пропагандни статии на братята Гайд (Гайдарски - собственици на "Академия Орфика", и "Гръцката църква", която се е заела с промиване на мозъци,чрез хипноза и храна пълна с опиум,който моделира мозъчните клетки и заличава спомените на човека, и връщане на езичеството в България - т.н. Тракийско минало). Става страшно, когато българите се мислят за траки или потомци на т.н измислен генезис - трак, и с патос се хващат на измислените от братята начини да изкопчат файда и лесно спечелени пари от българските наивници.

Но, българите няма да изчезнат. Българският генезис ще победи и този път.  Българският ген  и ДУХ е силен, преживял какво ли не, той ще бъде ВЕЧЕН!



Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Източна Тракия се намира в днешна Турция.
19.10.2010 18:16
Димитър Войников е поден в Източна Тракия - село Рум беглий, област Бунархисарска. при бягството му от Тракия е бил около 17 годишен.Той е написал книга за преживяните драматични събития - спомени от една страна, останал последен, спасил се от геноцида.Днес в Турция няма нито един от тези изстрадали хора,живяли в Източна Тракия от поколения назад останали живи.
Книгата е тъжна история за едно семейство - семейството на Войников -дедите му и цялото му семейство. Данните са самата истина - направо от ИЗВОРА.
Ако искате вярвайте не ви задължавам, но това което тук е описано в постинга за сектите е напълно реалната истина. това не са хора - това са инквизитори, които ако не им играеш по гайдата, ти си подписваш смъртната присъда.
първо изпращат заплашителни писма, след което посягат пак със заплахи върху семейството, родители и децата са заплашени от изчезване и никой не може да ви открие. Ченгетата са безсилни.
Моля авторката да не трие този коментар. Много е важно да го прочете всеки, който е подложен на такъв тормоз.
Благодаря предварително!
Ан27.
цитирай
2. dalida - Инквизицията,
20.10.2010 13:34
тя се среща там, където властта е слаба и страхлива. Там,където властта е слаба се организират т.н. дружества - създатели на общността ЕПОХ или Градът на Христос, създадена от двамата братя Стефан и Цветан Гайдарски - черната овца на православната църква. Единият живее в Америка и праща тук литература, която другия печата и рекламира.Това е политика и от нея се печелят много - много пари.
---------------------------------
Тук, в този постинг сега ще пишем коментари за пловдив, този град винаги си е бил български и се намира в България, не в тракия. Тракия едната е в Турция и винаги е била там, другата Тракия е в Гърция и винаги си е била там.
Населението на двете Тракии - те са гърци, турци и само малка част от тях български емигранти, преселени там по време на войните.
цитирай
3. dalida - Пловдив.
20.10.2010 13:53
В Пловдив преди освобождението от османците се е развивал икономически и в културно отношение. Още от времето, когато Пловдив беше определен за столица на Санстефанска България, там живееха много образовани българи. Временното руско управление в проектите си са определяли как да се управлява Княжеството имали са нахалството да се месят не само в управлението в политиката, ами и в икономическо отношение, тази част на България наречена Източна Румелия е била създадена с цел - заличаването на българите първо в тази територия, а след време и Княжеството да претопят, като окупират българия изцяло и населят с руснаци - затворници, като изгнанници - каторжници.
Пловдив е бил средището на литературните руски възпитаници от български произход като - Захари Стоянов,Любен Каравелов, Васил Левски, Димитър Наумов, книгоиздателите Христо Данов и Драган Манчев и още и още много - много такива които са пълнили българските глави с руски пропагандни материали за свобода и правда.
цитирай
4. dalida - Пловдив в ( Източна Румелия),
20.10.2010 14:11
бе в края на своя възход още преди да си поеме дъх, беше се поставило началото на края. Източна Румелия беше създадена като ГРАНИЦА - средство за политическо влияние в Османската империя. Това предизвика бързата намеса на княжеството и за 8 години то успя да наложи ОБЕДИНЕНИЕТО.
Как го записаха продажните български историци в историята?
Ето как - " Побългаряване на Източна Румелия". Сякаш там са живяли чуждоземци. А всъщност в тази територия -Южна България винаги си е била българска и още си е българска с население Българи.
Съединението извършено бързо бе посрещнато от българското население с голяма радост. Семействата се събраха, роднините - също. Духът на Българинът се възроди за нови подвизи.
цитирай
5. анонимен - Случка със златото на един народ.
20.10.2010 20:42
- Имало ли е траки по българските земи?
- Да, имало е, нали са се водили войни, и отделно от това, българите непрекъснато били нападани от други племена с цел грабеж. - Откъде мислиш че е златото на траките?
- Ами от .... то не е ли тракийско, обработено с тяхно злато, прецедено от реките?
- Ти, луд ли си бе. Те да не са луди да работят като роби. Знаеш ли колко труд е това да събереш едно кило злато от реката? Траките не са били трудолюбиви. За тях пише, че са корумпирани още преди новата ера.
- Дааааа, тъжно. Всъщност, не е трудно да се сети човек, че толкова златни предмети, дето сега археолозите ги "изкопават" от 40 -50 сантиметра под повърхността на земята не се спечелват с труд, ами с обири и рушвети.
- Аааа, сега разбра ли. Траките не са прости хора, те са помислили за своите доходи от преди много години. Разбрали, че чрез рушвети се печели много добре. Пък и колко му е, слага щитът на земята и оня позлатения изсипва всичкото си злато вътре в щитът, ако не го напълне другите с него дето пътуват с кервана и те слагат, така го пълнят всички пътуващи търговци. Няма лабаво, тракиецът си иска парсата. Една част дава на шефа си, другата заделя за себе си. Чаткаш, нали!
- Ееее, айде със здраве, и друг път да ме споменеш в молитвите си!
litle baby.
цитирай
6. dalida - Старата история
20.10.2010 21:40
"Става страшно, когато българите се мислят за потомци на траките и......", това е част от разказът на един стар пловдивчанин преди 2 години, бях в Пловдив и се заприказвахме. А във вестник Фокус намерих едно изказване на г-жа Фол за тракийския народ. Ето част от думите й:
" Траките са общо културно наследство на всички държави в региона. тракологията като наука няма да изчезне, просто центърът за изучаване на траките ще се премести в друга държава.А и знаем, че българите са имали държава тук на българската земя едва през 681 година - Дунавска България. Територията където са живяли траките е много голяма - Югоизточна Европа и Северозападна Мала Азия. Тракийското - културно наследство има на територията на всички съседни на България държави, както и държави които са били част от Римската империя....." Г-жа В.фол много добре е "запозната" с българската история, тя "знае" какво говори пред пресата (щом й плащат).
цитирай
7. анонимен - Древният Пловдив
21.10.2010 21:38
Пловдив на шесте тепета.
* Джендем тепе
* Бунарджик
* Сахат тепе
* Небет тепе
* Джамбаз тепе
* Таксим тепе
цитирай
8. анонимен - Пловдив приличал на Троя или
21.10.2010 21:46
е приемник на Троя. Пловдив - един от най -старите градове в Европа, този древен град носи и около 10 древни имена, някои от които са:
* Кендрисас
* Филипополис - дако -мизийско наименование
* Евмолпия - името е дадено от тракийските преселници по време на Римската империя
* Пулпудева - така са го наричали славяните, които живеели в Мизия,преди обединението на българия
* Тримонциум - името е дадено от Римляните по време на Римската империя
другите имена на Пловдив не са много известни - Дурополис и Понерополис.

цитирай
9. анонимен - В Пловдив,
21.10.2010 21:54
само на 500 метра разстояние има няколко архитектурни стила - сгради, останали от древността.
"Св.Лудвег" - Римокатолически църковен храм, построен през 50-те години на 19 век по времето на Андрея Канова в стил барок.
"Св.св. Константин и Елена" - храм изграден също в бароков стил.
Храм "Св. Богородица" изграден в руски класически стил.
Църквата "Св. Петка - Нова", изградена във възрожденски стил.(1888)
цитирай
10. анонимен - В Пловдив
21.10.2010 21:56
Аристотел е изнасял философски речи на Античния театър.
цитирай
11. dalida - Пловдив
28.10.2010 10:35
анонимен написа:
Димитър Войников е роден в Източна Тракия - село Рум беглий, област Бунархисарска. при бягството му от Тракия е бил около 17 годишен.Той е написал книга за преживяните драматични събития - спомени от една страна, останал последен, спасил се от геноцида.Днес в Турция няма нито един от тези изстрадали хора,живяли в Източна Тракия от поколения назад останали живи.
Книгата е тъжна история за едно семейство - семейството на Войников -дедите му и цялото му семейство. Данните са самата истина - направо от ИЗВОРА.
Ако искате вярвайте не ви задължавам, но това което тук е описано в постинга за сектите е напълно реалната истина. това не са хора - това са инквизитори, които ако не им играеш по гайдата, ти си подписваш смъртната присъда.
първо изпращат заплашителни писма, след което посягат пак със заплахи върху семейството, родители и децата са заплашени от изчезване и никой не може да ви открие. Ченгетата са безсилни.
Моля авторката да не трие този коментар. Много е важно да го прочете всеки, който е подложен на такъв тормоз.
Благодаря предварително!
Ан27.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Не мога да съм сигурна но преди известно време/през лятото/ попаднах на една агитационна брошура "Ти си това! Синове на Тангра!" където агитираха младежи до 25 години да посетят сайта на "ТИ СИ ТОВА" и да се регистрират като потребители. Мина ми през акъла само една мисъл - вербуват емейли и юзери,т.е. събирателна на имена и пароли. Основателите на сайта били братята Гайд / Гайдарски/. После разбрах от потребители на сайта че се разпостранявала информация че територията на която живеем сега ние българите след време щяла да стане тракийска,защото повечето българи искали това. Невярвам българи да искат да се преименуват на траки, без да са здраво платени.Все пак това за мен си е направо тормоз-тероризъм.
цитирай
12. dalida - Интересна информация за името "траки"
01.11.2010 18:46
Древните гърци били толкова изплашени от тези бойци, които ходели като танкове -тежко,тежко стъпвали по земята точно като танк и ги наричали в началото "трак,трак,трак", а по-късно им дали името "траките идват" по стъпките ги познали.
До колко е истина,не знам, но ми звучи правдоподобно.
цитирай
13. rouzy - Те гърците дали имена на всички балкански народи
04.11.2010 09:39
По-точно не самия народ -гръцки, а известните им историци и поети, първият от тях е бил омир, той им дава това гадно име. Подигравателно "...и траките,настанени най-накрая....", като че ли са цигани, настаняват ги най-накрая - в гетото. Така е било някога, така са разсъждавали древните гръцки летописци. Не можем да им се сърдим,вече е твърде късно.
цитирай
14. анонимен - ТЕПЕТАТА СА СЕДЕМ
13.11.2010 17:04
анонимен написа:
Пловдив на шесте тепета.
* Джендем тепе
* Бунарджик
* Сахат тепе
* Небет тепе
* Джамбаз тепе
* Таксим тепе

Добавям - Марково тепе в момента изравнено със земята
цитирай
15. анонимен - trakite sa bylgari, a ne gyrci
17.11.2010 10:29
Ne vyarvajte na tezi, koito lajat protiv bratiata Gaidarski, koito sa episkopi na Bulgarskata pravoslavna curkva - trakijski obred i sa vidni bulgarski Buditeli. Za spravka vijte http:/trakia.org
цитирай
16. dalida - Гърците, така наречените византийци и днес не ни обичат.
21.11.2010 09:29
rouzy написа:
По-точно не самия народ -гръцки, а известните им историци и поети, първият от тях е бил омир, той им дава това гадно име. Подигравателно "...и траките,настанени най-накрая....", като че ли са цигани, настаняват ги най-накрая - в гетото. Така е било някога, така са разсъждавали древните гръцки летописци. Не можем да им се сърдим,вече е твърде късно.

-------------------------------------------------------------
Това е народ със стари разбирания. Народ ограничен и фанатизиран до "дупка".
Когато бях в Гърция, още с влизането на гръцка територия, радиото превключи на гръцка народна музика и само такава музика звучеше от всякъде докато бях в Солун или Кавала, гръцката народна и естрадна музика слушахме щем-нещем. Друга не се слушаше, станциите бяха само и единствено - гръцки. Навсякъде звучеше гръцка реч, гръцки псувни, гръцки песни, даже и в арабските и турските магазини звучеше гръцка музика. Гърците са фанатици и не признават другите народи, освен само себе си. Затова и преди и сега са такива подигравчии и отношението им към другите народи е такова пренебрежително.
Никога не се водя от техните хроники, винаги търся и друг източник на знания.
Гръцките учени не са критерий за мен. Търсете и други мнения, не се водете само от гърците - туй казали или онуй казали. Запомнете - те не са единствени на света, има и други народи има и други научни мнения!
цитирай
17. dalida - Благодаря, за допълнението!
21.11.2010 09:35
анонимен написа:
анонимен написа:
Пловдив на шесте тепета.
* Джендем тепе
* Бунарджик
* Сахат тепе
* Небет тепе
* Джамбаз тепе
* Таксим тепе

Добавям - Марково тепе в момента изравнено със земята

цитирай
18. dalida - Да,и аз четох за това.
21.11.2010 09:38
анонимен написа:
Аристотел е изнасял философски речи на Античния театър.

------------------------
Така пише в кратката история на Балканите.
цитирай
19. dalida - Благодаря,за допълнението!
21.11.2010 09:39
анонимен написа:
Димитър Войников е поден в Източна Тракия - село Рум беглий, област Бунархисарска. при бягството му от Тракия е бил около 17 годишен.Той е написал книга за преживяните драматични събития - спомени от една страна, останал последен, спасил се от геноцида.Днес в Турция няма нито един от тези изстрадали хора,живяли в Източна Тракия от поколения назад останали живи.
Книгата е тъжна история за едно семейство - семейството на Войников -дедите му и цялото му семейство. Данните са самата истина - направо от ИЗВОРА.
Ако искате вярвайте не ви задължавам, но това което тук е описано в постинга за сектите е напълно реалната истина. това не са хора - това са инквизитори, които ако не им играеш по гайдата, ти си подписваш смъртната присъда.
първо изпращат заплашителни писма, след което посягат пак със заплахи върху семейството, родители и децата са заплашени от изчезване и никой не може да ви открие. Ченгетата са безсилни.
Моля авторката да не трие този коментар. Много е важно да го прочете всеки, който е подложен на такъв тормоз.
Благодаря предварително!
Ан27.

цитирай
20. dalida - Благодаря, за допълнението!
21.11.2010 09:40
анонимен написа:
е приемник на Троя. Пловдив - един от най -старите градове в Европа, този древен град носи и около 10 древни имена, някои от които са:
* Кендрисас
* Филипополис - дако -мизийско наименование
* Евмолпия - името е дадено от тракийските преселници по време на Римската империя
* Пулпудева - така са го наричали славяните, които живеели в Мизия,преди обединението на българия
* Тримонциум - името е дадено от Римляните по време на Римската империя
другите имена на Пловдив не са много известни - Дурополис и Понерополис.


цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156121
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031