Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
26.03.2016 23:40 - ТАЙЛАНД - екзотика и приключения
Автор: dalida Категория: Туризъм   
Прочетен: 1535 Коментари: 1 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                                                  Страната на усмивките

image


Туристическите пътеводители обещават раят на 7950 км разстояние от България или на пет-шест часа път по въздуха. В комплект с него вървят приказни плажове, източна екзотика и модерен дух, аромати, които гъделичкат сетивата и приятната компания на най-усмихнатите хора в света. А дали ще се гмурнеш в кораловите рифове на Андаманско море, ще се взираш дълго в 60-сантиметровия Изумруден Буда или ще пояздиш слонове на сафари в джунглата на Тайланд е предизвикателство към личното усещане за рай.
Изкуството да избираш е ключово в Страната на усмивките: мечтаната почивка може да премине в изтощително препускане в градската джунгла и изяждащата апетитна дилема: spicy or not, а може да бъде и петзвезден разкош между уханни тай масажи и чаша „Май тай" директно на плажа. Накъде да поемеш: към величествените музеи, кралски порядки и древни традиции на Банкок (туристическа дестинация №1 за 2013 г.), които се бият с модерните небостъргачи на развиващата се столица? Или към потъналите в безвремие тюркоазени острови?
От години Тайланд е доказан майстор в деликатния баланс между мечтаната екзотика и достъпните приключения. В кралството, известно със своето гостоприемство и разнообразие на вкусове и нрави, всяка година се изсипват повече от 20 млн. туристи и всеки от тях има своя версия за изживяното. Защото всичко тук започва с „топло е, евтино е и хората винаги се усмихват", а финалът оформяш сам.
Тайланд се намира близо до екватора и макар местните да се шегуват, че тук сезоните са три: топъл, по-топъл и най-топъл, дори в дъждовния (от април до декември, когато капки дъжд се изсипват за час, два от небето) слънчевите лъчи са опасни. Пък и ако целта на пътуването е поглъщането на завидно количество исторически забележителности широките памучни дрехи, покриващи всяка частица от тялото са за предпочитане. С това отпадат не едно, а две неудобства: болезненото изгаряне и не по-малко неприятното мъмрене от страна на охраната в музеите и кралските дворци. Късите панталони, изрязаните деколтета, потници и дори сандалите са крайно неподходящи в старата част на Банкок например, където дори между отрупаните сергии с храна, вглъбени тайландци се кланят пред крайпътните статуи на Буда тихите острови да научиш какво е „японска целувка" (среща с асфалта след падане от моторче), Тайланд може да е сбъдната мечта за всеки пътешественик. Пет са опорните точки в маршрута, които гарантират максимум емоции: 1. богата история, 2. вкусна храна, 3. изобилие от приключения (сафарита в джунглата, цветни фестивали, топ дестинация за голф и дайвинг, тай бокс, шарен нощен живот и качествени шопинг залитания), 4. природни чудеса и 5. кристални плажове

Кралският дворец

image

Портата към богатата и разнолика историята на тази чудновата страна е Кралския дворец в Банкок. Величественият Гранд палас се издига в сърцето на столицата, някога е бил резиденция на сиамските крале, а днес - задължителна спирка за всички туристи. В двора блести още Златната ступа, построена през 1855 г., както и главите на слоновете - статуите им са пръснати из целия комплекс. Да погалиш главата им в Тайланд е символ на сила и свобода. Десетките орнаменти, будитски фигури, страховити стражи наподобяващи демони, митични съществя окъпани в злато и безброй изящни архитектурни детайли са пиршество за любопитните очи.

ЕКЗОТИКАТА
Страната обичайно е в челната петица на топ местата за гмуркане в света - къде другаде ще плуваш близо до десетметрова китова акула или ще срещнеш опасната Trigger fish във водите на лежерните острови Панган или Као Лак?

Но и да плаваш с лодка по прочутия филмов маршрут от „Плажът": Пи Пи островите, заливите Майа бей и Тон сай, за да надникнещ в пещерата Viking е несъмнено райско изживяване - сред възможните атракции наоколо са и екскурзия до извесния военен музей Жеати, железниците на Бурма в Канчанабури, както и гробището на съюзническите войски и на моста на река Квай. Точно там Колин Фърт и Никол Кидман изживяват историческата драма „Железницата на смъртта".


В Тайланд едни живеят като на кино, а други разпускат на първокласни голф игрища в аристократичния и тузарски Хуа Хин (още в началото на ХХ в. предпочитано място от елита). Или пък опъват тяло на сърцевидния бряг на остров Ко Самуи. Романтично място, на което влюбени двойки често изричат клетви за вярност. Как да не оглупееш от любов в подобен рай?
Без съмнение едно от най-впечатляващите събития в Тайланд е фестивала на фенерите. Местните вярват, че пускането на фенер в небето гони злите духове и въпреки славата на фестивала Yi Peng в края на август, ги изпозват за украса на домовете си през цялата година. В Тайланд фенерите също са израз на проблемите, които „излитат" във въздуха.


"Пътешествия на изток"







Гласувай:
12


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. milady - многоо красиво звучи, за да е верно /нищо лично, мила/
27.03.2016 20:00
Бях в Тайланд на „върха“ на модната тогава вълна т.е. преди 20 лета..
Разказа е чудесен,свеж и красиво подреден,но...аз пътувах, като
туристка и като бизнесдама семейно ,и ако ти разкажа
историйки от първа ръка...
бая ще се посмеем заедно,тони..
ще потърся автора все пак. Благодаря!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6208132
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29489
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930