Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
01.08.2016 19:30 - КОЛУМБИЯ, ХАМАКЪТ И ЧАДЪРА
Автор: dalida Категория: Туризъм   
Прочетен: 1261 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

           ХАМАКЪТ - ЧУДЕСЕН НАЧИН
                 ДА СИ ПОЧИНЕМ ВЪЗПИТАНО




Хамак е вид висящо легло за спане или почивка, изработено от въжета (памучни, синтетични и др.) или плат, което се закача в двата му края за неподвижни опори, два съседни клона на дървото под което смятаме на си направим пикник. Изработено е за първи път в древността, в района на делтата на Амазонка, Южна Америка. Характерно за хамака е възможността за люлеене.Спи се чудесно, ако наблизо няма шумни деца.

   image

Родината на хамака е Колумбия, където традиционният стил на изработка, предполага заплитане на нишките в края на ръчно тъканото памучно платно в красиви шарени плитчици, наречени "кадейос". По този начин се постига оптимално разпределение на тежестта върху всяка отделна нишка на хамака и съответно много по-голяма здравина между въжетата.
ЕВТИНИ ХАМАЦИ
Основен проблем на евтините хамаци предлагани в днешно време на пазара, е лошото качество на памука и най-слабото им място - пришиването на въжето към плата, което в повечето случаи е изработено лошо и не гарантира нужната здравина.
ВИДОВЕ ХАМАЦИ
Латиноамериканските хамаци традиционно не ползват рейки, а при тях е характерна голяма широчина на платното до 160 см., за да може да се ползват в така наречената "диагонална позиция", осигуряваща по добра стабилност и опора на гръбнака и повече комфорт при лежане (избягва се провисването).

image

За колумбийските хамаци са характерни пъстрите, шарени тъкани, в най-живописни ярки краски, излъчващи много колорит и настроение.
сн.

Бразилските хамаци са известни най-вече със своите оплетки тип "макраме" или множеството дантели по краищата, плетени на една кука.

В Мексико пък е популярен хамакът подобен на фина рибарска мрежа без възли. Там нишките са само силно преплетени една с друга по дължина на хамака и образуват съвсем малки дупчици без да се завързват помежду си - мрежеста структура. Основно преимущество на този тип хамаци е сравнително по-малкият им обем в сгънато състояние и най-вече доброто проветрение.
Люлката, която всички помнят от топлите детски ваканции, отново се завръща в още по-гъвкави форми и размери. Стара, но златна, тя е готова да бъде част от всякакъв тип градинско пространство и е чудесно забавление за всички. Няма по-огромно удоволствие за всеки малчуган да се полюшка на воля. А влюбените двойки имат шанса да се сгушат в това любовно гнездо на фона на романтичния залез.

image
Хамакът е едно от удоволствията на света, другото е - чадърът,когато е опънат срещу силното хапещо слънце.
Чадърът е класически и добре познат градински аксесоар, който придава напълно завършен вид на всяко градинско пространство. В знойните летни дни, ако държите на хубав загар, то той е вашето спасение против изгаряне и слънчасване. За тези, които обичат да прекарват деня на открито, да си пият сутрешното кафе в градината, или да си направят дълъг обяд с роднините, чадърът е също незаменим съюзник.

Хамаците и чадърите, са предназначени за слънчевите, горещи тропически региони, където човек може да оцени прохладата от полъха на морския бриз, когато го има, разбира се:)))




Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6189017
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29477
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930