Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
16.05.2017 09:38 - Как сме с историята на българите?
Автор: dalida Категория: Туризъм   
Прочетен: 1935 Коментари: 4 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                               ЗА БЪЛГАРИТЕ           

Имам много развити теми за древните българи, но тази информация ,която намерих в интернет не бях я чела. Сега имам тази възможност да я обсъдя с Вас. Надявам се че ще вземете участие в темата. Благодаря ви предварително!                                                                          БЪЛГАРСКИ ЦАРЕ                                         в периода 808 г. пр. н. е. – 150 г. от н. е.​


АЛБУГА-БУЛГАР 808-755 пр. н. е.СИН НА БУРМА-Управлявал 33 години и династията му получила прозвището “САРМАТИ”. Според българските предания, след неговата смърт Тангра превърнал душата му в крилат змиевиден дракон (барадж) и му заповядал да покровителства земите на българите.​


БУРДЖАН-683-633 пр. н. е.СИН НА ТУХЧА-Победил кимерийците. Направил опит да възстанови българското господ-ство на територията на бившата Самарска (Шумерска) държава.​


АСПАРИК-558-530 пр. н. е.​
Роден е в 580 г. пр. н. е. и е известен и под името АСТИАГ. Воювал сре-щу персийкия цар Кир. В една от битките Кир го пленил. Аспарик го предупре-дил за пророчеството, според което, ако го убие, той също ще умре. Цар Кир оба-че убил кан Аспарик. В същата година цар Кир умрял, като паднал от коня. Два-мата владетели са родени, управлявали и умрели в едни и същи години. Жена на Аспарик е масагетската принцеса Тамар-Бика, известна в историографията под името ТАМАРИС.

МОСХА-494-488пр. н. е.СИН НА КУНДУЗ Воювал срещу Персия. За своите чести нападения срещу Тимер капа (Железните врати) получил прозвището “Тимер”. Неговата жена е Симбир-Бика, дъщеря на вожда на племето на Ширак. Майката на Симбир-Бика е била от рода Шан.

АСКАЛ-488-486 пр. н. е.СИН НА КУНДУЗ
След смъртта на неговия брат Мосха, той се оженил за вдовицата Сим-бир-Бика. Умрял след пир в чест на гръцките посланици. Разпространил се слух, че го е отровил третият брат Алвар, който похитил Симбир-Бика, и наскоро след това бил убит от мълния на брега на река Днестър.

БОРИС-486-475 пр. н. е.СИН НА КОЛИН- БРАТА НА КУНДУЗ Роден в 530 г. пр. н. е.


БОЯР-ІV в.пр.н.е.
Извършил нашествие в Македония и разгромил столицата Бал Бал (Пела), но при завръщането, в един проход отрядът на неговия брат Етей попаднал в за-сада и Етей загинал. Преди похода Етей сънувал алп Вълк, който му казал : “Ако отидеш в този поход, ще загинеш, но българите ще получат голяма придобивка. Ако не отидеш, ще останеш жив и ще живееш дълго, но българите ще претърпят поражение. Етей тръгнал в поход, за да победи неговия народ. В памет на това геройство, българите нарекли този планински проход “Кам”.
ЕТЕЙ, АТ, АТИ-380-339 пр. н. е.ПОТОМЪК НА УФА Внук на Кам-Етей. Не повярвал на предсказанието на кама (шамана), че ще загине като дядо си, ако нападне владенията на Балбала (Македония). Загинал в 339г. в бой с цар Балиду Балбалам (Филип Македонски). В памет на неговото геройство (а също и геройството на дядо му) българите дали на Склан (българ-ската държава) второ име Атил, а самият Балиду оженил син на Етей, Баламир, за своята приемна дъщеря Уран-Бика.

БАЛАМИР-339-320 пр. н. е.СИН НА ЕТЕЙ
Помогнал на Александър Македонски да покори Персия. (В историята на Квинт Курций Руф е отразен с името Балакър, което вероятно означава Българ).

АЛБУГА СЪГЕРКАН-339-310 пр. н. е.-БРАТ И СЪУПРАВИТЕЛ НА БАЛАМИР
Разбил войските на Александър Македонски в 331 г. пр. н.е. заради нару-шение на условията за мир с Идел.

ТАРГИЗ-320-314 пр. н. е.СИН НА БАЛАМИР И УРАН-БИКА
Баща му го нарекал Таргиз в чест на разгрома на персийския цар Таргиз (Дарий ІІІ). Потушил вътрешни вълнения в държавата и след шест години управ-ление доброволно се отказал от властта. Умрял на възраст 120 години (в 236 г. пр. н. е.)

КАШАН-СИН НА КАНДЖАЛ
Потомък на Сигеркан. Неговата майка е кашанска (масагетска) принцеса. В младостта си извършил поход на изток до река Хин (Инд) в Западна Индия. На запад разгромил и подчинил даките, а на юг - Кавказ и Мала Азия. Превзел Ми-дан (Азербейджан), Аряк (Армения), Барджил (Персия) и подчинил държавата на селевкидите…Някои смятат, че той е съставил кашанското писмо…
КУБАН-СИН НА КАШАН Владетел, който създал редица поеми и песни, отразяващи историята на българите. От тях Кул Гали е запазил следните негови думи: ”…Иджик събрал под своята власт седем племена. Благодарение на това създал един народ бълга-ри. Таргиз заставил всички да мислят за запазване на единството, за запазване на властта. Кашан разширил териториите от Седемречието (Бактрия) до Сула (Ду-нав). Те предприели тези действия по внушението на Тангра - Аз, Кубан, съм по-томък на Иджик, Таргиз и Кашан. Аз моля Тангра да ме вразумява както моите предци.

АЛАН-140-107 пр. н. е.ВНУК НА КУБАН
След 6 години разпокъсаност отново обединил държавната власт. По вре-ме на сватбата дъщеря му Уз-Бика, край брега на река Кубан, пируващите били неочаквано нападнати от войски на Бершуда (Боспорското царство), които плени-ли малолетния син на Алан, Сакмар (Саумак). От това се разразила дългогодишна война между Идел и Бершуда. В тази война българските войски в началото огла-вявал Келбир, а след това Балак, синът на Келбир и Уз-Бика. Бершудците били разбити 

САРИЧИН-107-65 пр. н. е.СИН НА БАЛАК И ВНУК НА АЛАН
В неговото царстване Бершуд (Боспорското царство) попаднало под власта на Римската империя Саричин водил първите сражения с римляните.


                   ОТ КАН САРИЧИН ДО КАН АТИЛА​
КОТРАГ-65-21пр. н.е.СИН НА САРИЧИН Роден е в годината на присъединяването на Бершуд (Боспорското царст-во) към Римската империя и затова неговият баща му дал името Бершуд. За вой-ната с Рим той наел на българска служба племето катраги. Разгромил много рим-ски градове в северното Причерноморие.

БАРИН-46-106 от н.е.СИН НА КУМУК 
Мечтаел да отмъсти на Дарбазан (Понтийското царство) за смъртта на своя прадядо Саумак. По съвет на своя тъст – бек Шан, той обсадил Кряшен (Херсон) и оттеглил обсадата само след като му предали скулптората на Тама – бершудския пълководец, пленил неговия прадядо Саумак. Барин отрязал от скулптората главата и я хвърлил в яма до гроба на Саумак. След това предприел поход към Дарбазан и го разгромил.

АРТАН-?-150 от н. е.СИН НА КУБАР  Известен е и под имената Таш-Баш или Ер-Таш. Неговото управление било жестоко и разбойническо, поради което хората го намразили. Той забранил търговията с Кашан (Средна Азия: Хорезм, Согдина, Бактрия, Уйгурия, Хоросан). Въобще притеснявал търговците. Загинал в 150-та година в дуел с Агарджа, който се състоял по настояване на неговата сестра Бояр-Киз и много български тархани, недоволни от управлението на Артан. След неговата гибел, сестра му се омъжила за Агарджа и той бил провъзгласен за български владетел, а синът му Шада Банат заминал с част от своите хора в Кавказ. 
 
КАН БОРИС-СИН НА АГАРДЖА И БОЯР-КИЗ 180-192 от н.е.


           КАН БАРАК -СИН НА БОРИС 211-217 от н.е.
КАН БАРАНДЖАР -СИН НА КАН БАРАК 249-251 от н.е. Кан Баранджар, заедно с наетите на българска служба котраги в 251г. раз-бил войските на император Деций. Самият император паднал убит в този бой. След това войските на кан Баранджар разграбили римските владения на Черно море и с щурм взели Дарбазан заради неплащане на данък.
КАН БАЛАМБЕР -363-378 от н.е. 361-363 от н.е.  Според българските летописи кан Баламбер от рода Дуло е извес-тен и под следните имена - БОЛЮМАР-ШЕК, ШЕК-АЛП и БАЛАМИР. Той има хунски произход. Нает е на българска служба от сина на кан Ал-тиш, Кама Батир Маджар, който отговарял за западната част от държавата. Оженил се за неговата дъщеря Туран-Бика, която в началото не го харес-вала заради ясно изразената монголоидност в лицето му. Българите-сарма-ти имали подчертано европеиден облик. Кан Баламбер извършил важни обществени и държавни реформи.  Преместил столицата от река Атил (Волга) на река Бури-Чай (Дон). Столицата е наименована Кара–Балин (днешния Киев). Сключил съюзен дого-вор с хуните. Разбил готите, които били против сключения договор с хуни-те, и ги принудил да бягат към Констатинопол. 
КАН АЛП-БИЙ -СИН НА КАН БАЛАМБЕР 364- 379 от н.е. Алп-Бий извършил първия си военен поход с войски, състоящи се от българи и техни съюзници масагети и хуни. Като преследвал разбитите готи, той се натъкнал на войските на император Валент. Решителното сражение станало в 378 г. при Адрианопол, който българите наричали Кан-Дере. Войските на император Валент били разбити, а самият император се опитал да избяга, но при обсадата на двореца му хуните го подпалили и изгорили. В пепелищата на неговия дворец Алп-Бий намерил император-ската му корона, която отнесъл в столицата на българите и я подарил на своя баща кан Баламбер. В същата година кан Баламбер умрял и бил погребан в близкия хълм, където му издигнали висок паметник с форма на тризъбец. Кан Алп-Бий поел неговата държавна отговорност, като в чест на победата си над император Валент, той е наименован “кан Дере” и “Арбат” (българското наименование на планината Родопи, в близост до която е станало сражението в 378 г.). В съвременната историография той е представен като хунски вожд под името Донат.

КАН КАРАТОН -СИН НА КАН АЛП-БИЙ З95 Г. 402-414 от н.е. Кан Каратон е най-голямият син на Алп-Бий. Роден е в 380 година. Притежавал огромна физическа сила и в столицата кан Дере (сега Киев) организирал състезания по борба. При неговото управление велик тархан (глава на правителството) е бил неговият брат, Муенчак, баща на кан Бледа и кан Атила. В съвременната историография той е представен като хунски вожд под името Харатон, а брат му Муенчак е представен под името Мундзук. 

КАН УРУС-РУЖА БУРГАС-414-434 от н.е. Син на Алп-Бий и масагетска принцеса от рода Урус-Ружа, росо-мони. Наименован е на мястото “Бургас”, където Алп-Бий се е намирал в 378 година при похода си срещу император Валент. Управлявал 20 години. Умрял на мястото на дунавския град, който получил неговото име Урус Бургас (сегашния град Русе). В съвременната историография той е представен като хунски вожд с име Роа (Роас).

КАН АТИЛА -СИН НА БРАТА НА КАН КАРАТОН 379- 451г. от н.е
На кан Атила от рода Дуло, кан Каратон е негов чичо. Баща му, бра-тът на кан Каратон, Муенчак е бил глава на правителството. Муенчак, ос-вен двамата синове - Бледа и Атила, имал и дъщеря. Тази българска принцеса омъжили за вожда на франките. Този варварин и езичник обаче я отровил.
При сключени договори с Източната и Западната Римска империя за ненамеса в този морален проблем, кан Атила атакувал варварите фран-ки. Нелоялното отношение на Източната и Западната Римска империя го принудило да стане “БИЧ БОЖИЙ”
Кан Ирник (463-489 г).–син на Атила, установява се в пределите на Бесарабия и основава свое владение под името България- приема преселени от изток сармати от хазарски и алански произход и ги обявява за Българи
Кан Масгут (489-505г. от н.е.), син на кан Ирник и внук на кан Атила от рода Дуло, воювал срещу император Анастасий и в 492 г. завзел Вардарска Македония, а на река Дунав построил укрепения град Бичин (Видин). 
Кан Реан (Татра-Банат, Мундо) (505-520г.), син на кан Масгут, раз-громил Византия, която била принудена да му плаща огромен данък и му отстъпила голяма част от Балканския полуостров.
Кан Котраг (Забер кан) (531-563г.) ”...с много войска премина Ду-нава, стъпи в пределите на империята (Византия), като раздели своите пълчища на три, повели на двата отдела да опустошат Гърция, а той сам със 7000 човека подстъпи под Константинопол… 
Кан Боян, Сандилх, 535-590г., син на кан Реан от род Дуло)..Боян, приемникът на Забер кан, като премина през реката Сава в Далмация с 12000 човека… порази римската войска, над която командваше Тиберий и принуди императора Юстин ІІ (565-578) да му плаща всяка година 80000 жълтици данък…”. 
Банат,505-520 г./, внук на кан Масгут /489-505 г./, правнук на кан Ирник /463-489 г./ сина на Кан Атила, в памет на предците променил наименованието на столицата на Българската държава – БАЩУ, сега Киев.
Кан Аскал (563-569) син на Кан Боян.Приел за военните сражения срещу Константинопол като федеративни съюзници, освен Аварите и Улучите=Славяните /северни обитатели на Българската държава/. Аварите проявили ревност и били жестоки спрямо тях. След неуспешната атака на Константинопол, кан Аскал защитил новите съюзници - Улучите от Аварите и 200 хиляди от тях ги върнал в родните им места като им осигурил държавна служба и привилегии /окраинци-украинци/.
Кан Албури (593-602) син на Кан Аскал. В 602 г. при неясни остоятелства умира кан Албури. Неговите синове, Кубрат и Шамбат, са все още непълнолетни за да поемат държавната отговорност и в продължение на три години държавата на българите се управлява от вуйчо им Юрган Телес от род Кюнгарт. Вината за смъртта на кан Албури е приписана на аварите. Съ-юзническият договор между българите и аварите срещу Византия е пре-кратен. Разбирайки заплахата от страна на българите, аварите се изтеглят на запад в Панония. 
Кан Кубрат (605-665)  След поемането на държавната отговорност, нарежда на брат си Шамбат да подготви войски, с които да разбие аварите. Шамбат покорява както аварите, така и съседните им племена и създава в централна Европа самостоятелна държава Дулоба, която управлява в продължение на 33 години. В нея са включени сегашни-те територии на Полша, Чехия, Словакия,Унгария, Австрия и Югославия.
Моралното основание на Шамбат да създаде и брани тази огромна държава в централна Европа е уважението към паметта на предците: кан Баланбер (363-37, кан Арбат (378-402), кан Каратон (402-414), кан Урус Бургас (414-434), кан Бледа (434-445), кан АТИЛА (434-453)… кан Масгут, кан Реан… кан Котраг, кан Боян…дядо му кан Аскал (563-593) и баща му Албури, всички от род Дуло. Затова, той нарекъл своята държава “ДУЛОБА”. Съставът на тази държава е разноплеменнен - българи, авари, славяни и др.​

“Старопланинските българи после смъртта Атилова съставиха тутакси едно велико и силно царство и Атиловите наследници не са друго освен българските царе Боян,Заберкан, Кубрат, Крум и прочие”
Георги Стойков Раковски ===============================================
Подробна информация в книгата на Боно Шкодров - Писменните знаци на Българите.
Не четете учебниците по история те са написани под диктовката от Руски Хазари-Евреи, тези които бяха в основата на разпадането на Кубратова България​



Гласувай:
13


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. dalida - На мен ми отне близо 20 мин. да го прочета и още толкоз
16.05.2017 09:56
да го проумея (разбера).

Моля, всеки взел участие в темата да не бърза с мнението си, преди да асимилира прочетеното!

Благодаря за мнението ви!
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
16.05.2017 10:58
Интересна информация, която запълва празноти и обяснява защо Българите не са узурпатори на собствените си земи
Титлата смятам ,че е канас, която неправилно се трансформира в кан Има обяснение защо става така От нея произхожда княз Доказателство?
Ами те са в материала! Кушанското княжество, прераснало в империя, доминирана от Българи- два века след смъртта на Александър Велики А, и обяснява защо се нарича така Ами на Кашан, стигнал до Инд!
И друго интересно
В официозната история Траян Деций е разбит от готи Които се считат за германци- сега!
Но в миналото са били гети
Тук се завърта интересна връзка Даките са гети преминали на другия бряг-ляв на дунав И името на столицата им е свързано със сармати и гети! Така ,че Българската връзка се затвърждава на днешна Румъния- земите й
Да ,тези земи са били Български и то повече време от настоящите ни!

Хубав ден!
цитирай
3. barin - Здравей, dalida. Приятна изненада ...
17.05.2017 07:33
Здравей, dalida. Приятна изненада за мен е да прочета твоята тема за тази част от старата българска история, за която най-малко се знае. Отделно, че умишлено са скриват факти и не се пише. Българите се завръщат на старите си земи и ги отстояват винаги.
Поздрави!
цитирай
4. bven - поздрави за идеята, dalida!
17.05.2017 13:39
Чудесен материал и надявам се, полезен за историческата култура на всеки българин!
дано се чете и осмисля написаното от големия родолюбец!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6158430
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031