Постинг
29.05.2009 04:54 -
Кебапчета - техника, технология, пунтове и хватки!
Rockbul 29.05. 2009
Кебапчета - техника, технология, пунтове и хватки!
Вземате...
1 кг _ситно_ смляна кайма (70% "червено месо" + 30% сланинка. Забл. месото може да е само свинско, а може да бъде и в съотношение - 40% телешко/овнешко + 30% "червено" свинско + 30% сланинка)
3-5 чаени чаши вода (0.6 до 1 литър - като начало сипете 3 чаши, размесете добре, после добавяйте, докато може да поеме. Именно от достатъчното количество вода зависи, дали кебапчетата ще са сочни)
1 супена лъжица счукан/смлян кимион
1 супена лъжица чер пипер
1 супена лъжица сол
(NB - това ми е най-лесната за помнене рецепта - всичко е "по едно" - "1кг + 1литър + 1лъжица х 3"
Сложете всички съставки в дълбок съд и размесете много добре (примерно около 10 минути месене - колкото по-хомогенна е сместа, толкова по-добре). Оставете в хладилник за около час, извадете, ако е необходимо - излейте излишната вода, размесете още веднъж. Оставете да втасва в хладилник за ПОНЕ 24 часа. Извадете, размесете още веднъж! Оформете кебапчетата.
За печенето: тук тънкостта е, че de facto, кебапчетата НЕ са "печено месо", за разлика от пържолите и шишчетата, а "варено в собствен сос". Т.е. - традиционното печене върху скара над жар от дървени въглища НЕ дава добри резултати. В идеалния случай трябва да имате електрическа скара с ДЕБЕЛИ и гъсто разположени пръчки.
Оставете я да се загрее много добре. Сега една от възможните технологии на печене е "търкалянето". За целта поставете бъдещото кебапче в единия край на скарата. Почти веднага слоят месо в директен контакт със скарата ще се опече и свие. затова, само след няколко секунди, най-добре, с цялата дължина на острието на нож (аз ползвам един сатър), подхванете кебапчето (ако е необходимо - изстържете го там, където е залепнало за скарата) и го превъртете на следващия суров участък. Изчакайте и той да се препече леко и пак превъртете и т.н. След 4-5 такива начални запичания, кебапчето ще е прихванало навсякъде отвън лека коричка. От този момент нататък, излизането на прегрята пара от вътрешността му се затруднява и съдържанието му започва да се сварява, докато коричката става все по-плътна. Продължавайте да търкаляте кебапчето, със скорост около "един ход на всеки 20 секунди", докато кебапчето измине така около 1 метър ( това, последното, е от собствен опит - последните няколко пъти ползвам 30-сантиметрова скара. Три и половина "прехода" на всяко кебапче по цялата дължина на пръчките й са напълно достатъчни ) . Да ви е сладко!
Следващ постинг
Предишен постинг
1.
kentoff -
Давай бирата!
29.05.2009 07:08
29.05.2009 07:08
Давай бирата!
цитирайСега издирвам рецепта за домашно производство на бира !
цитирай
3.
анонимен -
Благодарско
03.06.2009 11:35
03.06.2009 11:35
Хвала! Харесвам перфектните изпълнения, а тази рецепта е описана така. Ще опитам скоро!
цитирай
4.
анонимен -
Опитах рецептата
27.10.2009 03:58
27.10.2009 03:58
Опитах рецептата и останах възхитен. Оцених съветите още докато я четях. Никога не бих се сетил, че начинът на печене е толкова важен. Авторът го е обяснил кратко и блестящо. В Америка съм и съм хвърлил тонове месо и все нищо не става. От днес вече се чувствам човек с един занаят повече. Задържен съм на автора на толкова полезните съвети. Ако имах връзка с него, бих му изпратил подарък от благодарност.
цитирай
5.
анонимен -
готина рецепта
16.04.2010 23:03
16.04.2010 23:03
хихи много смешна рецепта :))
мира (kliopachka.com)
цитираймира (kliopachka.com)
6.
анонимен -
Кебапчета - техника, технология, пунтове и хватки!
30.04.2010 15:19
30.04.2010 15:19
[quote=анонимен]Опитах рецептата и останах възхитен. Оцених съветите още докато я четях. Никога не бих се сетил, че начинът на печене е толкова важен. Авторът го е обяснил кратко и блестящо. В Америка съм и съм хвърлил тонове месо и все нищо не става. От днес вече се чувствам човек с един занаят повече. Задържен съм на автора на толкова полезните съвети. Ако имах връзка с него, бих му изпратил подарък от благодарност. [/quot
Къде мога да похапна от вашите кебапчета?
цитирайКъде мога да похапна от вашите кебапчета?
Просто не знам на кои да кажа къде да дойде и да яде от тези вълшебни вкусотии. Тази рецепта я научих от един мой приятел в България. Аз също не живея в България. Това , че още един българин / дори и анонимен/ ще похапне от нашенските кебабчета е достатъчен подарък за мен. Задължително с хубава бира или добро вино.
цитирай
8.
анонимен -
рецепта за бира
09.10.2010 10:31
09.10.2010 10:31
пивоварен ечемик(3-4kg), бирена мая ако не се немери се заменя с хлебнa,
захар хмел.
Захарта придава алкохолният градус а хмела горчивината.
Всичко това се слага в голям казан от 10-15 литра вари се до сваряването
на ечемика.Налива се в бъчвичка затапва се през тапата се прекарва маркуч
свободният му край се потапя във вода за да няма достъп на въздух по
време на ферментацията.Може да пробвате в бирата да капнете няколко капки
есенция например ментова
МИ НАЗДРАВЕ
цитирайзахар хмел.
Захарта придава алкохолният градус а хмела горчивината.
Всичко това се слага в голям казан от 10-15 литра вари се до сваряването
на ечемика.Налива се в бъчвичка затапва се през тапата се прекарва маркуч
свободният му край се потапя във вода за да няма достъп на въздух по
време на ферментацията.Може да пробвате в бирата да капнете няколко капки
есенция например ментова
МИ НАЗДРАВЕ
Търсене
За този блог
Гласове: 1363