Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
07.11.2010 13:08 - ИСТОРИЯТА НА ДРЕВНА ОЛИМПИЯ
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 6875 Коментари: 9 Гласове:
11

Последна промяна: 07.06.2011 03:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
                                
  ДРЕВНИТЕ   ОЛИМПИЙСКИ  ИГРИ

Провеждали са се в чест на ЗЕВС в т.н.  олимпийско градче разположено на п-в Пелопонес - Олимпия.

За първи път елейците започнали да правят такива игри. Съдии били избирани от най-знатните  мъже на Хеладоните. В чест на Зевс, между всички участници в олимпиядата се сключвал договор, за ненападение по време и преди това време на олимпийските игри. Този договор гарантирал спокойствието и свободното движение на участниците и зрителите на тези игри. Състезателите издигали своите палатки около олимпийското градче. Там се настанявали и всички гости - зрители на тези игри - поети, които възпявали героите; писатели, които описвали победните игри; художници - които рисували тези игри; философи - които изнасяли ораторски речи през публиката на тези игри. В игрите учавствали само годните за това мъже, зрителите също били само мъже. Елинският религиозен закон забранявал на жените да учавстват и да гледат такива спортни мероприятия.


Най - силните мъже били избирани, след като оцелеели след боксов мач. Боксьорите слагали на ръцете си бакърено-оловни ръкавици и се удряли един друг докато единият падне и умре. Така победителят се борил с друг участник и накрая когато остане последния непобедим този бил награден с олиемпийски венец, който той бил длъжен да носи на главата си, до следващите олимпийски игри, и ако отново бъде победител продължавал да носи следващият получен венец,до следващите игри. В игрите взимали участие както спортно подготвени участници, така и философи, писатели, поети, хора които искали да добият славата,че са се състезавали за победа. А след тези игри, тези писатели и поети описвали в своите летописи с най-различни имена и хвалебствени епитети и сравнения тези победители и извоюваните от тях победи в своите епохални поеми и стихове. 

Древна Олимпия, с всичките си сгради и цялото си богатство - златни предмети  -  посуда, накити, статуетки, оръдия и доспехи, украсени саби със златни орнаменти, събирани цели

1000 години, тази Олимпия станала жертва  на крадци и чужди нашественици през 395 г., ограбили всички съкровища събирани от олимпийците. Храмовете били ограбени и разрушени. Хазната била ограбена от гети и готи, от дивите племена населявали Европа и Балканите,тези грабители изнесли всичко до последния накит,от злато и мед, изнасяли и скривали в техните храмове и хранилища, а след това римляните и след тях османците, отново грабели и отнасяли в своите хранилища купища злато и мед,вещ след вещ, подписвали своите имена и печати, и скривали дълбоко. .....
Хиляда години Олимпия събирала това злато, а само за година - две, чуждите нашественици го обрали и отнесли в своите хранилища.  През 425 -580 година на Балканите се случили страшни земетресения, отнели хиляди животи, съборили хилади паметници, част от Олимпия потънала заедно с къщите и хората. Земята погълнала почти цяла Олимпия и я превърнала в тресавище - мочурище.

Едва през 1838 г, немския учен Ернст Курциус научил за древна Олимпия решил да прави разкопки на това място. Преди това, обаче гърците подписали договор, който задължавал германците да оставят оригиналите в Гърция, а да вземат само копията на тези находки, които не са с национална стойност. 

Археологическите разкопки започват през 1875 г, под ръководството на Е. Куртиус и тогава той написва в своята книга "...........От всички важни исторически места в древна Елада, нито едно не е изчезнало така както Олимпия изчезва безследно.......а мястото където е бил градът сега е мочурище....." Разкопките формално преключват през 1887 година, тогава бил открит Олимпийският музей.

(източник:Енциклопедия на световните съкровища")





Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Обикновено всичко велико, умиш...
07.11.2010 14:11
Обикновено всичко велико, умишлено бива оклепано ,и съсипано, за да не остават следи за поколенията-историческа ревност.После, ако има начин някой да достигне до истини и започне да ги вади на бял свят се апочва -ау, ау , какво чудо , колко е съвършено.Въпреки , че е било пред очите на всички и е било въпрос на воля да бъде оценено в момента и по достойнство.Така до следващите поколения достига доста филтрирана и променена информация, която лесно може да бъде контролирана като въздействие.
цитирай
2. анонимен - Далида,
07.11.2010 17:53
чел съм нещо за тия игри, но не знаех, че са представляали само бой до смърт. Мислех, че са хвърляли дискове и копия и са се надбягвали. И още някакви спрортове. Ами то това е било по-лошо и от гладиаторските борби.
цитирай
3. marley - Олимпия
07.11.2010 18:54
Колко са хитри гърците само, пазят си оригиналните находки и не ги отстъпват на други,независимо че не те си ги намират. Но,гърците поначало са хитри и от най-малката площ,свързана с древна Елада те показват на туристите срещу заплащане.
Но,жалко за съкровищата на олимпийците, може би ако не бяха ограбени от чуждите нашественици, днес Гърция, щеше да излезе от кризата,която я задушава.
цитирай
4. marley - Олимпия.
07.11.2010 20:09
освен гети и готи, в ограбването на златните съкровища, учавствали и римляните, мидийците, и самите гръцки велможи. Освен че грабили тези разбойници и разрушавали всичко което било по-високо от главите им. Лошото в това е, че гърците нямат снимки на ограбените съкровища. Защото всички знаем, че по онова време когато се създаде някой уникален златен предмет, той няма дубликат в момента, дубликати се изработват по поръчка. И ако гърците имаха снимки на откраднатите предмети, може би по - късно ако ги потърсиха, щяха да ги намерят някъде.
цитирай
5. marley - Когато ...
07.11.2010 20:21
Когато древна Олимпия е била център на игрите, до състезанията са били допускани само истински силните мъже.
Днес руините, които гърците показват на туристите са реставрирани. Това е новата Олимпия възкръснала от нашествията и грабежите.И въпреки всичките си руини, Олимпия е пак красива и невероятна.
цитирай
6. dalida - Олимпия
07.11.2010 23:24
kushel написа:
чел съм нещо за тия игри, но не знаех, че са представляали само бой до смърт. Мислех, че са хвърляли дискове и копия и са се надбягвали. И още някакви спрортове. Ами то това е било по-лошо и от гладиаторските борби.

--------------------------------------------------------------------------------
При удар от ръкавица направена от бакърено-оловна смес, където и да е ударен човек, все ще е зле. Тогава такива са били правилата. По-късно са станали по -хуманни. Дисковете и копията в състезанията са навлезли по-късно. В началото на игрите, в регламента са били - бокса, борбата, надбягване с коне и колесници, хвърляне на железни топки, нещо подобно на гюлле, а след това и диск и др. Малко по малко игрите са добивали по-хуманен вид, но в основата са били доста жестоки.
цитирай
7. анонимен - Олимпия - древна и известна
09.11.2010 19:45
В Елада физическата красота и свободата са били основни добродетели. За елините хармоничният човек съвсем естествено е притежавал и високи нравствени качества. Така още у Омир ("Илиада" и "Одисея") свободен е синоним на силен и красив. В 23-та песен на "Илиада" Омир говори за учередените от Ахил спортни състезания в памет на Патрокъл. Тук поетът споменава и за учередените погребални игри около гроба на Едип в Тива. В "Одисея" цар Алкиной урежда за игри в чест на Одисей. В цяла континентална Елада, по островите в Егейско море и в колониите са били организиране безброй игри. Най-важни и авторитетни за целия античен свят са били четири панелински състезания - Олимпийските, Немейските, Истмийските и Питийск
цитирай
8. анонимен - И ................
09.11.2010 19:47
Олимпийските игри се организират за първи път през 776 г. пр. Хр.. в чест на Зевс Олимпийски в град Олимпия, който се намира в Алфейските долини в областта Елида на полуостров Пелопонес. Провеждали са се през лятото (юли и август). Участвали са само свободни гърци, неопетнени от кръвни престъпления. На жените било забранено да присъстват, в противен случай ги очаквало смъртно наказание. По време на празненствата настъпвало свещено примирие между гръцките племена и полиси, осигурявала се пълна неприкосновеност на състезателите и обикновените посетит
цитирай
9. анонимен - Храмът на Зевс
09.11.2010 19:51
Но едно от нещата, с които е била известна Олимпия в древността, е бил огромният храм на Зевс, построен през 470 г. пр. Хр. От него са запазени само основите, но и те са достатъчни, за да се разбере каква огромна постройка е бил храмът - дължината му е била над 64,12 метра, а ширината над 27,68. Имало е няколко колонади. Височината на храма е била 10,43 м. В единия край е била и величествената статуя на Зевс, изработена от Фидий. Тази статуя е била изобразявана и на елински монети. Наоколо е имало и други статуи някои от които са запазени и се съхраняват в музея. Някои от постройките, които са съществували тук е доста трудно да се опишат, дори когато се гледа възстановката им. Например Нимпфейона е представлявал нещо като голям фонтан във формата на полукръг с множество чучори и 15 статуи на богове на два реда. Бил е построен сравнително късно - около 160 г. след Хр. Най-сетне стигнахме и до стадиона, макар че естествено отново щяхме да се върнем да разгледаме другите останки. Признавам, че стадионът с дължина почти 193 м., с дълъг цилидричен вход (по-дълъг от този на съвременните български стадиони), наричан крипта, е много по-голям от стадионите в Епидавър или в Делфи. Но нали все пак това е Олимпия. Направихме си заплануваните състезания по бягане в няколко дисциплини пред погледите на групичка немски туристи. Сега следваше да посетим музея, където щяхме да видим и пълна възстановка на всички постройки в древна Олимпия и да си конкретизираме представите.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6145423
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29435
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031