Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
13.08.2007 09:06 - ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 834 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.04.2011 01:31


                                                   СОЗОПОЛ
                                интересни  факти


В частния имот на Кирил Арнаутски е открит уникалния Архитектурно- исторически комплекс " Южна крепостна стена и кула ", уникален - защото е съчетал по невероятен начин останки от античността, средновековието и възраждането и защото останките са напълно реставрирани и възтановени в целия си блясък.
Находките излизали една след друга. Сред най-ценните са части от водопровода на  Аполония Понтика, датиран от V век пр. н. е., античен квадратен кладенец - нимфеум от IV - III век пр. н.е., свързан с култа  към трите  нимфи  пазителки на изворите, огромно зърнохранилище от V-VI век - най-голямата постройка  открита в Созопол, както и крепостна стена и кула с тайни входове, отбранявали  града от IV  до  XIV век.
След като били консервирани и реставрирани всички находки в частния имот на  Арнаутски  се превърнал в музеен комплекс под името " Южна крепостна стена и кула ". В този комплекс се включва и възтановената къща, която Кирил построил отново на мястото на старата порутена такава.
Монетите, рисуваните съдове, огромните питоси за съхранение на зърно, амфорите , както и всички останали антични  и средновековни предмети , огкрити при разкопките , са изложени в специална сбирка в комплекса. Тя е от изключително значение  за изясняване на античната култура , както и за начина на живот  на населението, обитавало тези земи векове преди Христа. Тъй като  Арнаутски не е в състояние да финансира архуологическите операции, решава да основе фондация . 
С помоща на няколко съмишленици - идеолози през 2002 година зъздава  фондация " Созопол " с цел - запазване на културното наследство на  българските земи, реставрация на паметници на културата.
Мезийният комплекс е изграден по програма " ФАР" на Европейския съюз . Заедно с  Музея на солта в Поморие, това е един от двата реално действащи проекта на  гранд аКултурен туризъм  в Бургаска област.
Има и нови идеи например, предвиждат есента да организират  турнир по шах - за любителите на спорта - созополските дядовци, по същото време половинките им ще се съревновават  за наградата за най-вкусно приготвено сладко от смокини  и най-оригинални сладкиши и баници.
Сред новите проекти на фондация " Созопол" са археологическо проучване, консервация и реставрация на средновековния манастирски комплекс  на остров " Св. Иван" край Созопол. Следват  Мелник,  Якоруда, крепостта Баба Вида . Всички проекти на фондацията се разработват така, че  да са достъпни до най-много хора и да бъдат представени като културно - исторически  забележителности, а не просто като паметници.


Тагове:   България,   музеи,   Созопол,   факти,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6212801
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29489
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930