Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
15.11.2010 10:55 - БЪЛГАРИТЕ (част 29)
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 16639 Коментари: 21 Гласове:
26

Последна промяна: 09.09.2011 10:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                 ЗОРОАСТРИЗЪМ

     Древната религия на нашите прадеди


Зоро - зората
астра - звезда
из - от
ъм - аз / съм/

Заратустра:
зара - гледам
туст /устра - звезда
ра - бог Слънце

Зороастризма е най-древната религия на прадедите ни, религия която учи човек да познава доброто и да се пази от злото.Това е религията, в която доброто и злото са в постоянна битка. Кой, ще спечели войната - доброто или злото?


Зороастризмът - религията на поклонниците на Огъня, който олицетворява Светлината, която побеждава тъмнината. Най - доброто доказателство за това е празника на българите - СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ.Празникът се пада  Седем /7/ седмеци
преди  Великден, празнува се Седем дни, в които се показват Седем различни обичаи и ритуали, свързани с празника. Трапезата се отрупва с различни ястия - млечни и яйчни, а в Неделята се иска прошка от по-възрастните с думите: "Прощавай!" и отговора е -"Простено да ти е от мене и от Господа!" Празникът се свързва с различни ритуали свързани с огъня - нестинарските танци, прескачането на огнените клади, само Хамкането не е свързано с огъня, но си е в реда на празника и се почита.

СИРНИЦА - на този ритуал, млади и стари си обличат старите дрехи, маскират си лицата или ги боядисват така, че никой да не ги познае, най-много се пазят от злото, за да не ги преследва,и така преобразени тръгват да обикалят улиците и къщите да искат прошка от възрастните, от кръстниците и целувайки им ръката по три пъти, докато не получат прошка.
Най - интересен е обичаят с халвата - ХАМКАНЕТО.

Бялата халва се начуква на дребни парчета и едно от тях се връзва на висок клон да виси. Младите момчета и момичета подскачат за да го отхапят. Понякога халвата се забива в косите на младоците и тогава всички се заливат от смях.
В други краища на България, мъжете приготвят стрелички от върбови клонки, оформени в различни фигурки - на сърца, тези стрелички изстрелват във вътрешността на огъня, който гори със силен пламък и издават шум, пукане и изхвърчат искри. Но, когато огънят е близо до някой момински дом, и ако стреличката попадни в нейният двор, тогава младите се женят - взимат се /по старому/.
Понякога запалената стреличка попада върху покрива на плевнята и прави голям огън - беля, затова по-късно този ритуал отпада т. е  заместват го  с друг - едно парче дърво, разцепено в средата където се слага запалена слама и с това дърво се танцува, като се държи над главата.Танцува се в кръг и се пеят религиозни песни. Това дърво със запалената слама се нарича - Олалия.


В някои села в България хората палят огньове, а децата палят факли - които се наричат ОРОТНИЦИ, с тях децата гонят зимата и злото. Най - накрая, най-смелите прескачат огъня за здраве.Който смелчага прескочи най-висакия огнен език, ще бъде дълго време здрав.

НЕСТИНАРСТВОТО - това е танца върху жарава. Нестинарите ходят и танцуват върху въглените боси. В традиционната народна българска култура е широко разпостранената представа,че огъня е отражението на Слънцето на земята и че Слънцето се преражда в Огън. Затова обредите са свързани с Огъня. Обреди които се правят в чест на огъня - за здраве и берекет/плодородие/.

Най - разпостранени са прескоците на огньовете, танца върху въглени с боси крака. Тези танци днес се показват като атракция в народните програми в туристическите български обекти - ресторанти и механи.





Гласувай:
26



1. анонимен - Явленията и религията на древните народи.
15.11.2010 23:44
.... древните хора, чиято религия често е насочена към " небесните богове" и е основана на наблюдения на небосвода - това, което днес наричаме астрономически наблюдения с невъоръжено око. Така се разбира, че древните хора са строили религиозни паметници и храмове, прилагайки геометричната астрономия за изразяване на астрономическа ориентация и други небесни явления чрез използване на символна архитектура.
По - нататък следва, че ако определена архитектурна особеност на даден паметник поражда предположения за ориентиране спрямо някаква звезда, с помощта на прецесионните изчисления е възможно да се определи периодът на създаване на паметника с много добра точност. Също чрез "пресъздаване" на небосвода за дадена епоха можем да видим онова, което са съзирали древните строители и да разберем по - добре религиозното значение на наблюденията им чрез проекта и символиката на паметника.(Бовал, Р. "Загадката Орион").

http://www.youtube.com/watch?v=eKf0cUhg1m0&feature=related

цитирай
2. анонимен - Обичаи български
16.11.2010 01:49
Във фолклорната култура на българите има още един обред против суша и градушка – Герман. Докато в Западна България Герман градушкар се празнува против градушка, в Северна България обичаят Герман (Германчо, Калоян, Каба Иван) се прави за измолване на дъжд, много често в деня на Пеперудата. Като правят малка гола фигурка от кал, символизираща мъртъв мъж, момичетата го погребват с обредни песни-оплаквания.
цитирай
3. анонимен - "Дай боже,дъжд".
16.11.2010 01:50
Пеперударските песни са част от старинните пластове във фолклорната музика. В текстовете им е вклинен молитвеният рефрен: “Дай, Боже дъжд”. Те се изпълняват групово, антифонно, в различни краища на България. Песните и танците на Пеперудата носят древен митологичен смисъл. Според изследователи корените на обреда са свързани с ритуали в чест на гръмовержеца Перун и на неговия наследник във фолклорното християнство Свети Илия.
цитирай
4. анонимен - Кукерите.
16.11.2010 01:53
Кукерството е един от символите на страната ни. Ритуалът се датира още от езическото минало на държавата ни, а целите му били най-различни. Най-често кукерите с ритуалите си целят да изгонят злите сили и да донесат здраве и добра реколта на съселяните си.
цитирай
5. анонимен - Коледарите
16.11.2010 01:55
Празникът започва на 24 декември - Бъдни вечер (Малка Коледа). Из цяла България тръгват коледарите. В коледуванията участват само момчетата. Малките коледари обикалят през деня на 24 декември. Въоръжени с дрянови пръчки – коледарки (сурвакници) - и с торбички, те тропат по вратите, влизат в къщите и пеят: "Бог се роди, Коледо!". Домакинята ги дарява с кравайчета, орехи, парче сланина или кървавица. Възрастните коледари тръгват след вечерята. Събират се на дружини от по десетина души. Един е предводителят им - четник или кудабашия, друг е определен за носене на даровете - той е с дисаги на гърба. Водачът се избира доста преди Коледа. Не може да е кой да е. Трябва да е опитен, да знае коледарската благословия и всички коледни песни, които на места са до 80 .
цитирай
6. анонимен - Прощъпулник.
16.11.2010 01:57
Прощъпулникът е ритуал, който се прави малко след като детето проходи. По него се гадае каква ще е професията на детето. В различните краища на България прощъпулникът се нарича по различен начин – престъпулка, пощръпулник, престъпване, преходница.
Прощъпулник се прави малко след като детето проходи. Важно е да е минало малко време, така че малчуганът да прави стабилни крачки и да не се налага да го държите за ръчички, както и да не пада в опитите си да върви. Обикновено прощъпулник се прави от десетия месец до втората годинка, в зависимост от това, кога е проходило детето.
цитирай
7. анонимен - Обичай при новороденото.
16.11.2010 02:00
Българският обичай е следният. В зависимост от различните области има изветни вариации, но това е основното.
Първо се отива на църква, където свещеникът чете чиста молитва на майката, държейки детето в ръце. Той няма право още да чете молитва на детето, тъй като то не е кръстено - такива са църковните канони. Казва се чиста молитва, тъй като се смята, че 40 дни майката се е пречиствала.
После се събират в дома на майката само жени. Не трябва да има никакъв мъж, освен ако не е малко момченце или болен. Но в такъв случай те не стоят в стаята, където са жените. Прави се пита, която се поставя в центъра на масата. Сервират се само сладки неща, за да е сладък живота на детето. Върху питката се поставя кърпичка, а после една по една жените поставят върху нея някаква монета (не е важна стойността, нито път националността), казвайки на глас някакво пожелание за детето. Ритуалът се нарича орисване, а жените - орисници. Накрая кърпата с монетите се връзва на един не много стегнат (да не е скъперник детето), но не и хлабав възел (да не пилее пари) и се вдига на най-високо възможно място в къщата. Не се вдига парче пита, а тази кърпа! После питката се хваща от две неомъжени момичета с живи родители. Те я разчупват над главата на майката и бебето и раздават на всички по парченце. Първото е за майката естествено.
В различните краища на България наричат ритуала с различни имена. В южна България например, преди години ритуалът винаги завършвал с борба между две жени - майтапчийска естествено. Но се правела за здравето на детето. В повечето райони мажат питката с мед, за да е сладък живота на детето. Има още доста разновидности, но в най-общи линии се прави по описания начин. Разбира се, може и изобщо да не се направи. Никой никого не задължава. Но ако решиш да го правиш, то трябва да е точно на 40-ия ден - нито по-рано, нито по-късно. Аналогично на 40-ия ден след смъртта на човек се прави опело. 40-ия ден изобщо се смята за свещен в православното християнство.
цитирай
8. анонимен - Цветница.
16.11.2010 02:06
Цветница е последният празник преди Великден, който се посреща от целия християнски свят. Макар да е плаващ, той се пада винаги в неделя, една седмица преди Възкресение Христово. Според църковните обичаи тържествата започват още от предния ден, когато е Лазаровден. На Цветница празнуват всички хора с имена на растения.
цитирай
9. анонимен - Игнажден.
16.11.2010 02:10
Другите названия на този празник са Игнат, Млада година. На този ден се почита антиохийският епископ свети Игнат Богоносец, осъден на смърт заради християнската си вяра и хвърлен на лъвовете. От Игнажден до Бъдни вечер продължили родилните мъки на Богородица. От Игнажден започват и коледните и новогодишни празници. Според народното поверие на този ден е началото на новата година, затова в някои области на България го наричат Нов ден. И понеже е нова година, много важно е какъв човек ще влезне пръв в къщата, добър или лош. От това зависи каква ще е цялата година. Човекът, който пръв влиза в къщата, се нарича "полезник". На него домакинята дава игнатово кравайче и той сяда начело на трапезата. Рано сутринта на Игнажден жените наклаждат огъня, слагат гърне с вариво и приготвят тесто за хляб, от което омесват колаци за всеки член на семейството и един колак, който оставят за Бъдни вечер. На Игнажден се приготвят също така малки гевречета ("подкови"), поръсени със сусам. От Игнажден до Коледа младите и нераждали жени не работят, за да раждат по-леко. В различните краища на България съществуват различни обичаи, свързани с този празник. В Източна България например сутринта на Игнажден стопанката дава на кокошките кадено жито, което разпръсква в кръг. Според поверието през новата година кокошките ще се множат и няма да ходят по чуждите дворове. На този ден не се дава нищо в заем, за да се запази изобилието и плодородието в семейството. Преди изгрев слънце на празника се почистват и комините на къщите. Саждите се хвърлят на кръстопът или на двора, за да няма бълхи през лятото. В Югозападните краища на България в огнището се запалва специално отрязано дъбово или крушово дърво, което трябва да гори до Йордановден (6 януари)
цитирай
10. dalida - Българските обичаи.
16.11.2010 09:49
Благодаря Ви за допълненията!
Благодаря Ви за отзевчивостта!
Благодаря Ви за вниманието, което отделяте на моя блог, специални благодарности за всичси Вас, от № 1 до № 9 - коментатори!
цитирай
11. анонимен - Каленичка
16.11.2010 10:12
В Асеновград на лятното равноденствие малки момиченца се обличат в ефирни дрехи и обикалят по улиците в съответната махала като пеят за тази която се е облякала "каленичката" -(ето я мойта малка каленичка те ми е най красивата и т. н. т.) забравил съм я
цитирай
12. dalida - Благодаря за допълнението! Жив и здрав да си!
16.11.2010 10:47
nikstan написа:
В Асеновград на лятното равноденствие малки момиченца се обличат в ефирни дрехи и обикалят по улиците в съответната махала като пеят за тази която се е облякала "каленичката" -(ето я мойта малка каленичка те ми е най красивата и т. н. т.) забравил съм я

цитирай
13. cvetnica - Благодаря ти, dalida!
19.11.2010 17:44
Беше ми приятно да прочета и да си припомня.

Изумителни са тези наши традиции!
Наблюдавала съм няколко пъти нестинари, необясними ще останат уменията им за мен.
Танцът върху жаравата е невероятен, има нещо магическо в това свещенодействие.
цитирай
14. dalida - Чудесно е, когато си спомняме за миналото си.
19.11.2010 22:44
cvetnica написа:
Беше ми приятно да прочета и да си припомня.

Изумителни са тези наши традиции!
Наблюдавала съм няколко пъти нестинари, необясними ще останат уменията им за мен.
Танцът върху жаравата е невероятен, има нещо магическо в това свещенодействие.

-------------------------------------
Сякаш човек се ражда отново.
Благодаря, че посети блога ми!
цитирай
15. shtaparov - Добри думи и подкрепа
20.11.2010 15:02
Браво,Далида! Огромно родолюбие лъха от тази статия,всяка твоя дума е пропита с обич към България и интересът към родното доминира над всичко! Много се радвам да намеря такъв съмишленик в твое лице (извини ме за личния тон,но всички хора като теб ги считам за близки)! В твоя подкрепа-ето едно от възможните тълкувания на името Зороастър,получени чрез моя анализ:
Зороастър(Зороастер,Заратустер,Заратустре)= Зора Вастер(Зора Вещер,Зора Звяздер),т.е.-Звездата Зорница(Утринната звезда)!
цитирай
16. dalida - Благодаря, за допълнението!Жив и здрав да си!
21.11.2010 08:26
shtaparov написа:
Браво,Далида! Огромно родолюбие лъха от тази статия,всяка твоя дума е пропита с обич към България и интересът към родното доминира над всичко! Много се радвам да намеря такъв съмишленик в твое лице (извини ме за личния тон,но всички хора като теб ги считам за близки)! В твоя подкрепа-ето едно от възможните тълкувания на името Зороастър,получени чрез моя анализ:
Зороастър(Зороастер,Заратустер,Заратустре)= Зора Вастер(Зора Вещер,Зора Звяздер),т.е.-Звездата Зорница(Утринната звезда)!

цитирай
17. dalida - Пазителите на традициите - това сме ние хората.
21.11.2010 08:41
В кн. "Кодът на маите" прочетох една много сладка мисъл:
"Пазителите на Земята - хората - ще започнат да възтановяват отново природата".

Житейските традиции ще се върнат отново и отново българите ще заживеят с онези свои стари обичаи с които техните деди са били закърмени. Защото, не може да бъде изкоренено нещо, което е вродено. Така мисля аз. Какъвто и строй да дойде, каквато и политика да се наложи, НИЕ потомците на древните българи, сме длъжни да запазим завинаги нашето-българското, за да не се изгубим като народ и нека покажем на господата европейци, че можем да си останем българи, въпреки желанието на някои държави да ни претопят и да направят така, че да изчезнем като народ и да изчезнем и от географската карта като държава.
Трябва да им докажем че Българите обичат своята Родина - БЪЛГАРИЯ.
цитирай
18. rouzy - И аз.
20.02.2011 14:46
Азът на българинът е първата българска буква.
цитирай
19. анонимен - Нестинарството е
04.03.2011 16:35

НестинарствотоМНОГО СТАР БЪЛГАРСКИ ОБИЧАЙ, който се е практикувал в няколко села в Странджа планина. В началото на 20 век ритуалът се разпространил и в някои северни гръцки провинции при преселването на хора от района на Странджа.

За пръв път нестинарството е документирано през 1862 г. от П.Р. Славейков. Според някои етнографи и историци, ритуалът има езически корени, въпреки че при неговото изпълнение танцуващите носят икона. Дълги години православната църква преследва нестинарите и ги заклеймява като обладани от дявола.

Самият ритуал в автентичния му вид се извършва в деня на Св.Св. Константин и Елена 21 май или на 3 юни /по стар стил/. Понякога нестинари танцуват и на други църковни празници, а в наши дни и за атракция на туристите.
сп."Български празници"
цитирай
20. анонимен - За мен нестинарството е -
04.03.2011 16:36
Нестинарството - пречистване чрез огън.
цитирай
21. анонимен - корените на ритуала
04.03.2011 16:38
Коренът на огнеходството трябва да подирим в древните култови игри върху жарава, организирани в древна Индия и други места по света.
тончо.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6145687
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29436
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031