Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2017 10:47 - Е, сега вече знаете за...еко и био продуктите и за етилена, който....
Автор: dalida Категория: Новини   
Прочетен: 988 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

            

                             ИМА ЛИ ЧИСТИ ХРАНИ НА ПАЗАРА В БЪЛГАРИЯ
                                                 потребителите казват: не!

                                                             защото

1. 45 години земята беше хранена с силни пестициди, които я замърсиха за години напред!
2. 45 години кооперациите поиха земята с разтвори съдържащи химикали за да умножат реколтите.
3. 45 години (във времето на социализма-комунизма) селското ни стопанство излъчваше победители носители на ордени (днес това са пенсионерите с прослужено време - стаж), които бяха Гордостта на България допринесли за умножаването на реколтата и високите добиви на пшеница, царевица, култури които и днес употребяваме на нашата трапеза. Как мислите - дали тези същите селскостопански култури са чисти от пестициди, дори и след 56/7?


УЧЕНИТЕ доказаха че: след химическа обработка на почвата у нас, няма начин да се изчисти тази земя, дори и 100 години да минат.

Във всички плодове и зеленчуци се срещат остатъчни количества от пестициди, но се оказва, че някои от храните имат склонност да абсорбират по-високи количества. Така консумирането на ябълки например може да се окаже по-опасно от това на авокадо или лук.


ВРЕДИ ОТ ПЕСТИЦИДИТЕ ВЪРХУ ХОРАТА
- лошо влияние на нервната система
- вреден ефект върху хормоните
- канцерогенност върху организма
- лош ефект върху половата ни система

БЕЗОПАСНИ ЛИ СА БИО-ХРАНИТЕ
от години еко-системата ни по целият свят (не само в България) е отровена заради употребата на пестицидите и химическите разтвори които производителите инжектират в месата, дрогират плодовете и зеленчуците за да имат 100% висока трайност (понякога по 10 дни ). Рибата във водите ни (реки, езера, язовири, морета) са натровени с отпадъчни химикали изхвърлени от "еко-заводи", химически концерни, кораби и лодки, нефтозаводи и др.


ЗАЩО ВРЕДНИТЕ ХРАНИ СА НА ПАЗАРА?
Уж има пречиствателни системи, към всеки химически завод, но явно че те не са достатъчни или не работят правилно. Иначе ако тези пречиствателни системи си работеха нормално, нямаше да има натравяния и умрели хора от отрови. Имаме комисии, разни "панделки" (жени) и "потурланковци" (мъже), на заплати - които уж правят поверки за чисти продукти, но....резултатите казват че, някои хора (85%) от тези назначени от Парламента готованковци не си вършат работата, за която получават тлъсти заплати! Разпостранена е и версията че те са корумпирани служители на управляващата класа. Впрочем, всички комисии, които парламента назначи работят с неустановено работно време (от време на време), чакат да получат сигнали от гражданите, не си мърдат тлъстите задници за да обикалят по пазари и магазини и да проверяват за нарушения. Изобщо това са най-мързеливите хора, назначени от предходни или сегашни парламенти.


В ЕВРОПА в супермаркетите, големите магазини, био - храните са отделени на отделни щандове с необходимите обозначения според евпорейските изисквания, и потребителите си правят заключения дали да закупят въпросната стока или не.


В БЪЛГАРИЯ обаче, тези био-храни не са обозначени спрямо изискванията нито са отделени от другите продукти на специални места.

                         ГОЛЯМАТА ЗАБЛУДА

"Какво, био ли? Има ли изобщо у нас истински биохрани?" Стане ли въпрос за естествени храни, това е най-често срещаната реакция сред българите. Недоверието може да се обясни с най-различни мотиви - с честите измами с храните като цяло, с невинаги адекватния контрол, с липсата на точна информация. Понякога се ползва просто като оправдание за невъзможността ни редовно да пазаруваме стоки на двойно и тройно по-високи цени. Въпреки недоверието обаче бум на интереса към този вид храни има и той се забелязва по нашумелите напоследък фермерски пазари, по малките квартални магазини и заведения, предлагащи екологични продукти,заедно с останалите обикновени продукти на щанда, както и по рафтовете на големите супермаркети, наредени до другите храни,които са също с завишени цени. ЗАЩОТО така правят всички търговци - спекуланти и защото така сега е МОДЕРНО...


ПО-ГОРЕ говорих за корупцията между хората, които оценяват кой продукт е еко и коя храна е био? Както навсякъде по света така и у нас,корумпираните правят това което "трябва", за да обслужат интересите на икономиката ни.
Чести са случаите, когато срещам по щандовете на моловете храни върнати от митниците поради несъответствие с европейските стандарти. Тези храни разбира се, веднага се обработват по складовете,сменят се етикетите и цените, за да имат добър вид, когато се поставят на българските витрини за продан. Същото се получава и в аптеките и дрогериите, лекарства и добавки със сменени етикети, някои от тях с лошо качество на отпечатки, почти не се разбира какво пише, няма дата на производство, липсва производител, липсва и гаранцията до коя дата продукта е годен за употреба, няма телефон за проверка на продукта.
Тези нещица са ВАЖНИ макар че, българските търговци не зачитат това, редно е комисиите по проверките да са по-чести и всекидневни, докато търговците не се научат да спазват правилата на съхранение и годност на предлаганите от тях стоки. Защото храни и продукти, които НЕ трябва да са изложени на пряка светлина, украсяват витрините на повечето магазини, вкл. и аптеки и дрогерии.

У нас има 13 сертифициращи организации, които следят за качеството на храни и стоки. Хора, заради които ние потребителите страдаме, боледуваме от некачествени стоки и храни!!


КАК ДА ПОЗНАЕМ БИО ХРАНИТЕ?
Другото, по което може да се информираме, е - ЗНАКЪТ ЗА БИОПРОДУКТИ - листенце, отпечатка на звездите от знамето на Евросъюза на зелен фон.


ИМА И ДРУГА ЗАБЛУДА
За оправдание от високите цени, търговеца използва това:
че,

продукта е "еко" или "органик"

Това може да заблуди потребителя, тъй като в масовите представи звучи като биологично чист.

"Био" може да се нарече само онзи плод, зеленчук или друга стока, която е отгледана и произведена по природен начин без химически препарати, което пък се доказва чрез сертификат.

Плодовете и зеленчуците, които не са пакетирани, няма как да се обозначат че са еко или био продукти, особено когато са оставени в щайгите дни наред,несъхранявани правилно, както са изискванията. Вече знаем че всички плодове изпускат газ, който влеяе на останалите да "узреят" поетапно т.е. да почнат да гният.
Но, кой потребител ще тръгне да иска сертификати за БИО-ХРАНИ от магазинера? едва ли ще се случи в този забързан живот, който ни заобикаля ежедневно.

{(малко отклонение - в един зоопарк гледачите хранели животните с гнили плодове за да накарат животните да си прочистят червата; така не се налагало да им дават очистително, което било с висока цена и се доставяло доста трудно от ветеринарите). Така че, когато ви боли стомаха и имате разстройство, значи сте яли нещо развалено, ферментирало; като бирата, виното, ракията - плодовете трябва да ферментират за да станат за пиене.}МОДЕРНИТЕ ФЕРМЕРСКИ ПАЗАРИ
нали не се заблуждавате че, там по щандовете всичко е наред? между "еко продуктите" и "био-продуктите" често се намират и доста отровни храни. Просто наистина търговеца си е търговец. ТОЙ ПРОДАВА това, от което трябва да се отърве независимо по какъв начин го прави. Там трябва проверките да са ежедневие, но - има хора които предупреждават търговеца за проверката и вредната стока...изчезва в някой скрит кашон някъде. Така проверяващите после казват пред медиите " направихме проверка на "флората" и не открихме вредни стоки и храни на фермери." ето така правят проверките тези сертифицирани експерти и контрольори (първо пускат слух че идват проверяващи..и чак след известно време - тръгват на проверка). По този начин у нас стоки с некачествени съставки и негодни за употреба се мъдрят по щандовете заедно с останалите еко или био продукти.

ВСИЧКИ плодове узряват като изпускат вещества и газове, от които други алергични към етилена продукти по-бързо загниват.
Защо плодовете изпускат етилен, защо понякога миришат (по пазарите) на гнило?


ЕТИЛЕНЪТ = ненаситен въглеводород
При нормални условия е безцветен газ, по-лек от въздуха, неразтворим във вода. Получава се при разпада на петролните продукти. При това се получават съответно съединиения като етан, хлороалкани, етанол - който се използва в козметиката.
ОРГАНИЧНИТЕ (еко и био) продукти са свързани с етилена (етен).

Етилена е най-важното изходно вещество в химическата промишленост, като от него се получават близо една трета от всички органични продукти. Служи за получаване на полиетилен (около 50% от етена), етиленов оксид (20%), винилхлорид (15%), стирен (5%) и други химикали(10%, напр. етанол, хлоретанол, ацеталдехид, фреони, винилацетат, бутен, пропанова киселина и др - се съдържат в някои "лекарства" и почистващи препарати.).
От своя страна етиленовият оксид е изходно вещество за получаването на етиленгликол и пластмаси (полиетилентерефталат (PET)), винилхлоридът е изходен мономер за получаването на поливинилхлорид (ПВЦ,PVC), от стирена се получава полистирол (напр. стиропор).


Етиленът (етен) се използва широко при преработката и складирането на плодове (напр. банани, домати), тъй като под неговото действие плодвете узряват по-бързо. Т.е. в скадовете търговците пръскат с разтвор етилен и др. подобни химикали за да ускорят процеса зреене. Плодовете се берат и транспортират докато още не са узрели, а се третират с етен (етилен) малко преди да се пуснат за продажба.

В миналото етенът
(етиленът) се е използвал като наркотично вещество, с действие малко по-слабо от това на райския газ, но постепенно е бил изместен от по-съвременни химикали.

Е...сега вече знаете!Гласувай:
5


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. anin - Споделям
25.07.2017 13:09
Купих си скоро праскови и нектарини, които имаха странна миризма, сигурно е било от това...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Регионални
Прочетен: 5991577
Постинги: 1100
Коментари: 4869
Гласове: 29349
Архив