Блогрол
Постинг
06.02.2008 11:44 -
КУЛИНАРИЯТА
Автор: dalida
Категория: Рецепти
Прочетен: 395 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 25.04.2011 00:55
Прочетен: 395 Коментари: 0 Гласове:
1
Последна промяна: 25.04.2011 00:55
ДА СИ СГОТВИМ НЕЩО ВКУСНО
Гивезилъци! Да, ама не! Това си е цяло изкуство!
Имам предвид готвенето.
То, не ми е хоби, не е и задължение. Прави ми удоволствие, когато сготвя нещо вкусно и който го яде, да си оближе пръстите.
Дивечът. Не, че съм чревоугодник, но обичам, когато готвя да си правя кефа. И с такова настървение го правя, че отстрани погледнато изглежда, като че ли само това съм правила през целият си живот.
Честно, казано, научих се да готвя едва, когато се омъжих.
В първите ми стъпки имах чувството, че съм толкова несръчна и неспособна да сготвя и най-простото ядене, че ми идеше да се гръмна.
Но, с времето се научих. Мама не ме е учила. Тя беше свикнала да прави всичко, вместо мен и така ме научи на мързел.
Но, да се върна на темата - как готвим и как го правим?
При местните ястия има тънкости, които не трябва да пренебрегваме.
Ето един начин за приготвяне на вкусно руло.
При дивечът - има една тънкост, месото трябва да престои няколко часа в марината, за да изгуби специфичният си мирис.
Когато приготвям кайма от пуйка в домашни условия винаги слагам малки пърченца сланина, около 50 грама,без кожата, за да стане каймата по-вкусна, а яденето по-сочно. Слагам също във вече готовата кайма - едно яйце и малко настърган кашкавал, за да не се напука при печенето.
За направата на рулото, освен каймата е необходимо и хубава плънка. Обикновенно плънката е от зеленчуци, но понякога слагам и гъби с топено сирене, купчета твърдо сварено яйце, варен морков и сухи подправки.
Когато правя рулото от месо, винаги сплесквам месото с дървеното чукче за пържоли, както отвътре, така и отвънка. Посолявам го, овалвам го в подправките. Колкото по- тънка стане основата, толкова по-лесно ще се завие и няма да се цепи.
При направата на основата от кайма - тя се разтила върху мокра памучна кърпа, с която се завива рулото. След като се навие с плънката вътре, кърпата се маха, пристягам рулото лекичко без да слагам конец, оформям го, ако има нужда, слагам го в правоъгълна тавичка и го пека на 190 градуса. В зависимост от мощността на фурната, времето за печене е различно. Аз го пека около 1 час, като на всеки 10 минути го наблюдавам.
Когато правя рулото от месо, винаги го стягам с конец. Само благодарение на него, месото става оформено правилно и не се разпада. Необходимо е и да намажете рулото отгоре с яйце, преди да го сложите във фурната, за по-хубав вид. Освен това, за да стане рулото така, че да се топи в устата, го овивам във фолио. Така го пека 20 минути, след което махам фолиото и оставям рулото да се пече - до зачервяване. И според предпочитанието, някога след като вече е готово за консумация, отгоре го поръсвам с настърган кашкавал или сирене. Вкусно е! Опитайте! Няма да съжалявате!
Гивезилъци! Да, ама не! Това си е цяло изкуство!
Имам предвид готвенето.
То, не ми е хоби, не е и задължение. Прави ми удоволствие, когато сготвя нещо вкусно и който го яде, да си оближе пръстите.
Дивечът. Не, че съм чревоугодник, но обичам, когато готвя да си правя кефа. И с такова настървение го правя, че отстрани погледнато изглежда, като че ли само това съм правила през целият си живот.
Честно, казано, научих се да готвя едва, когато се омъжих.
В първите ми стъпки имах чувството, че съм толкова несръчна и неспособна да сготвя и най-простото ядене, че ми идеше да се гръмна.
Но, с времето се научих. Мама не ме е учила. Тя беше свикнала да прави всичко, вместо мен и така ме научи на мързел.
Но, да се върна на темата - как готвим и как го правим?
При местните ястия има тънкости, които не трябва да пренебрегваме.
Ето един начин за приготвяне на вкусно руло.
При дивечът - има една тънкост, месото трябва да престои няколко часа в марината, за да изгуби специфичният си мирис.
Когато приготвям кайма от пуйка в домашни условия винаги слагам малки пърченца сланина, около 50 грама,без кожата, за да стане каймата по-вкусна, а яденето по-сочно. Слагам също във вече готовата кайма - едно яйце и малко настърган кашкавал, за да не се напука при печенето.
За направата на рулото, освен каймата е необходимо и хубава плънка. Обикновенно плънката е от зеленчуци, но понякога слагам и гъби с топено сирене, купчета твърдо сварено яйце, варен морков и сухи подправки.
Когато правя рулото от месо, винаги сплесквам месото с дървеното чукче за пържоли, както отвътре, така и отвънка. Посолявам го, овалвам го в подправките. Колкото по- тънка стане основата, толкова по-лесно ще се завие и няма да се цепи.
При направата на основата от кайма - тя се разтила върху мокра памучна кърпа, с която се завива рулото. След като се навие с плънката вътре, кърпата се маха, пристягам рулото лекичко без да слагам конец, оформям го, ако има нужда, слагам го в правоъгълна тавичка и го пека на 190 градуса. В зависимост от мощността на фурната, времето за печене е различно. Аз го пека около 1 час, като на всеки 10 минути го наблюдавам.
Когато правя рулото от месо, винаги го стягам с конец. Само благодарение на него, месото става оформено правилно и не се разпада. Необходимо е и да намажете рулото отгоре с яйце, преди да го сложите във фурната, за по-хубав вид. Освен това, за да стане рулото така, че да се топи в устата, го овивам във фолио. Така го пека 20 минути, след което махам фолиото и оставям рулото да се пече - до зачервяване. И според предпочитанието, някога след като вече е готово за консумация, отгоре го поръсвам с настърган кашкавал или сирене. Вкусно е! Опитайте! Няма да съжалявате!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. wonder
7. kvg55
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. zaw12929
13. stela50
14. rosiela
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. wonder
7. kvg55
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. zaw12929
13. stela50
14. rosiela
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. vidima
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. vidima
9. ambroziia
10. donkatoneva
Най-активни
1. sarang
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69