Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
27.11.2010 16:25 - ДРЕВНАТА ИСТОРИЯ - Беломорска Тракия.
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 30216 Коментари: 22 Гласове:
15

Последна промяна: 14.06.2011 09:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

     ИСТОРИЯ  НА   Беломорска и Одринска Тракия.


БЕЛОМОРСКА  ТРАКИЯ
със столица гр. Ксанти
image

                                    
 Балканите имат доста древна история, макар че древните историци забравят и  пренебрегват важните неща, определящи етноса населяващ тези земи от древността.
            

   
Каква е историята на Беломорска  Тракия?

 Западна Тракия е разположена между р.Места на запад, р.Марица на изток, склоновете на Родопи на север, а на юг - Бяло море.

Днес към Западна Тракия принадлежат три гръцки административни окръга - Еврос, Ксанти и о.Самотраки.

Западна тракия се намира в територията на Гърция и заема около 8,500 кв.км, с население 64 000 души.
                 

 Още през Омировия епос "Илиада" са споменати траките живеещи по тези места - тракийските племена КИКОНИ.
Те са учавствали в Троянската война.
     
През 7-ми  век пр.хр. беломорието е колонизирано от гърците,които създават ОДРИСКОТО  ЦАРСТВО, което обхваща териториите на днешна Гърция и югоизточната част на България,  столица на Одриското царство е гр. Одрин /дн. Турция/.
През 4-ти  век,пр.хр.  царството попада под властта на Македония.


През 45-та година пр.хр. царството се е разпаднало и когато Римляните идват на власт,Тракия влиза в нейните пределите.  Когато през 395-та сл.н.е.  година Римската власт се разпада идват новите господари на Балканите, това са Византийците. Тракия е завладяна от Византия през 600-та  година сл.н.е.
Едва когато българите спечелват войната с Византия през 681 година, тези тракийски територии заедно със българското население преминават в пределите на България, а през 813-та година кан Крум официално присъединява столицата на Западна Тракия - Филипи към територията на България. (Днес Филипи е в Гърция.)Византия губи общо около 3000 кв.км. площ от територията си.

През 1352
година Османските турци завладяват цялата територия на Балканския п-в, но Западна Тракия пада под турска власт много по-късно.
Едва през 1915 година по силата на конвенцията с Турция,България присъединява територията на Зап.Тракия съм своите територии.
    
След Първата св.война цялото Беломорие преминава във властта на петте сили - според Ньойския мирен договор през 1919г. Беломорска Западна Тракия става "Междусъюзническа Тракия".

    
Под мандата на "АНТАНТАТА"
остават 200 000 българи живеещи в Беломорска Тракия. В Междусъюзническа Тракия се установява "автономност" за една година начело с френския маршал Шарпи.
Останали български граждани около 150 000 души. Столица на Беломорската област е гр. Ксанти.
                                               ОДРИНСКА  ТРАКИЯ


imageсъвремена Одринска Тракия


 Беломорска Тракия или Западна Тракия (на гръцки: Θράκη, Траки или Δυτική Θράκη, Дитики Траки или Ελληνική Θράκη, Елиники Траки, турски: Batı Trakya, Батъ Тракя или Yunanistan Trakya, Юнанистан Тракя) е историко-географска област понастоящем в Гърция, част от гръцката административната област Източна Македония и Тракия.

----------------------------------------------------------
                ОДРИНСКА  ИЗТОЧНА  ТРАКИЯ
   Източна Тракия (на турски: Doğu Trakya, на гръцки: Ανατολική Θράκη, Анатолики траки) е част от Тракия, отговаряща приблизително на територията на Европейска Турция или турските вилаети Лозенград (Къркларели), Родосто (Текирдаг) и Одрин (Едирне), както и европейските части от вилаетите Истанбул и Чанаккале. Към Източна Тракия принадлежи и остров Имброс (Гьокчеада), част от турския вилает Чанаккале.

     
Като части от Източна Тракия се споменават и районите на Свиленград и Малко Търново, които остават в България съгласно Цариградския договор от 1913 г.[1]
     
Понякога в българската историческа литература под Източна Тракия се разбира не цяла Европейска Турция, а Одринска Тракия - територията приблизително на запад от линията Мидия - Енос, която по Лондонския договор е отстъпена от Османската империя на България като член на Балканския съюз.

                                                  

      Региона е заселен още през 12-9 век преди христа с тракийски племена. Най известни от тях са Одрисите ,които създават силно царство през периода 6-5 век пр.Хр. Столицата на одриското царство се намира в гр.Ускудама(Дн.Одрин). При тракийските царе Терес и Ситалк Одриското царство обединява множество тракийски племена, а границите се простират от Мраморно и Бяло Море до река Дунав. През Пелопонеската Война 431-404г.пр.Хр.Одриското царство взима страната на Атина, но скоро Одриските владетели започват да подкрепят и Спарта.
      

     
През 4-3 -ти в.пр.Хр.Одриското царство преживява агресията на македонските владетели Филип Втори и Александър Македонски и територията на Източна Тракия пада под македонска власт.Тя се освобождава от нея през царуването на тракийския цар Севт трети, запазил одриската династия във вътрешността на Тракия.Следва период на взаимни войни с Македония и Птолемеевото царство на елинистическите владетели в Египет за крайбрежието на Източна Тракия където одрисите успяват да задържат територията и в тяхните граници.

  През 2-ри  век преди христа започва експанзиятя на Римската република на балканите ,а Одриското царство скоро става римски съюзник.Одриската династия обаче се смесва със Сапейската ,друга съюзна на Рим династия,а в крайна сметка цар на одриското царство става Реметалк Първи.Той и наследниците му продължават съюза си с Рим до 45 година след Христа когато Одриското царство е обявено за Римска провинция Тракия.Следват 3 века римско владичество , а след разделянето на Римската империя на западна и източна ,териториятя на източна Тракия попада в източна  Римска  империя (Византия).Независимо от римско византийското владичество траките,  които са основно население на тази територия запазват етническото си самосъзнание чак до славянските нашествия през 6-7век.

Средновековна история 

През 6-7 век славяните и други варварски народи заселват територията на Балканския полуостров и постепенно в източните му части "асимилират"  траките, което важи и за Източна Тракия.
    По късно през 681г. те ,"славянизираните траки и прабългарите" започват да се сливат в единна българска народност и държава. ( Така пише в учебниците).

През следващите 7-9 век България отвоюва териториите на юг от Стара планина от Византия  и   включва славяноезичното население в територията си.  

През царуването на Симеон велики Източна Тракия   е присъединена към България,а по голямата част от населението и вече е с българско етническо самосъзнание.  По късно Източна Тракия "преживява" няколко отвоювания от Византия и България и пада под турско робство през 14 в.

                     ІІ  част  -  остров    КРИМ 

image

    
Митическо и културно отношение от българите, по-убедени в собствените си национални ценности.
(от  Илия Тодев)

      Началото на стремежа към отърсване от гръцкото влияние в Одринска Тракия се открива в известните ни извори около времето на Руско-турската война от 1828—1829 г. Съвсем определено и последователно този стремеж започва да се проявява от края на тридесетте и началото на четиридесетте години на XIX век, превръщайки се постепенно в движение за национално отграничаване от гърците. Тогава са направени първите по-трайни завоевания, установени са контакти с най-видните ни възрожденци.

До Кримската война (1853—1856) българското духовно национално движение в Одринска Тракия цели въвеждане на български език в просветата и в богослужението, но притежава все още тясна обществена основа и се локализира главно в северната част на областта. То се съчетава с действията — а значи и с интересите — на различни сили: руското и гръцкото консулство, гръцката община и владиката в Одрин, местната турска власт, полската емиграция в Турция. Това означава търсене на всевъзможни пътища за напредък, но и — за момента — липса на достатъчно мощ с оглед поставените цели. В областта все още няма ръководен български център.

Посоченото състояние на нещата обаче не може да се тълкува като изоставане на Одринска Тракия от общобългарските темпове на развитие, особено ако се има предвид изходната точка, от която тръгват тукашните българи, както и специфичните трудности — наличието и на гръцко население, притежаващо здрава национална организация и най-активно противопоставящо се на стремежа на българите към самостоятелност. Изоставането на областта идва по-късно, през шестдесетте години на XIX век.

     
В годините около Кримската война българската активност в Одринска Тракия бива и програмно осмислена и целенасочена. Усилията на българите се насочват към създаване на български център в областта, към отвоюване на българите от гръцко влияние и приобщаването им към общобългарските въжделения чрез развиване и утвърждаване на българско национално съзнание и език. Това позволява да се видят истинските измерения на тази активност: борба за утвърждаване на българската нация в това най-стратегическо място на Балканския полуостров — хинтерланда на Проливите.

     
Качествени промени в духовно-националното движение в Одринска Тракия внася Великденската акция (3.IV.i860), с която цариградската българска колония от името на цялата нация прогласява възобновяването на самостойната национална църква.
В първите няколко месеца така рязкото поставяне на въпроса за независима църква остава без отзвук в областта. Това трябва да се обясни с недостатъчната организираност на българите тук и най-вече с тяхната слабост в областния център, където се шири гъркомания, а у повечето първенци съществуват силни съглашателски настроения, дължащи се на смесените бракове и голямото влияние на местното руско консулство.
Но през есента на 1860 г. конфликтите в одринските църкви се изострят необикновено много и бързо стигат до логичната си развръзка — много българи се отказват да признават Цариградската патриаршия и с нарочна декларация до българския духовен водач Иларион Макарио-полски заявяват, че минават към провъзгласената на 3.IV.1860 г. независима българска църква.

     
През седемдесетте години на XIX век развитието на движението за самоопределение на българите и разграничаването им от гърците в Одринска Тракия е предопределено както от постигнатото в предишните години, така и от фермана, с който турското правителство решава българо-гръцкия църковно-национален конфликт. Според член десети на султанския указ Южна Тракия не влиза в рамките на екзархийския диоцез, но на епархиите в тази област — както и на македонските епархии — се дава правото чрез плебисцит да се определят между Екзархията и Патриаршията.        Поради това тук предстоят още борби и за разширение и закрепване на българските позиции, и за отбиване на домогванията на елинизма в името на присъединяването на областта към Екзархията.


http://istoriabg.com/?tag




Гласувай:
15


Вълнообразно


1. dalida - Моля,да бъда извинена за грешките,
26.01.2011 11:25
трудно се работи с лош редактор като този,който ни предоставят от сайта.
Често пъти пиша едно, а то се появява друго,по друг начин подредено и описано.
Лоша работа, но докато не сменят редактора,май ще е така.
цитирай
2. dalida - Възтановени са:
26.01.2011 11:32
След успешната реализация на възстановяването на българските църкви „Св. Георги” и „Св. св. Константин и Елена”, както и след откриването на българско читалище и Информационно-образователния център в Одрин съвсем естествено дойде идеята да се погрижим и за други български старини в Турция. Предстояща е реставрацията на нашия метох в Истанбул, а стана известно, че истанбулската управа е дала разрешение да се работи и по ремонта на църквата ни “Св. Стефан"

Църквата “Св. Никола” в Лозенград.
цитирай
3. golden - Ето една тъжна история:
20.02.2011 11:30
"Нямам в рода си бежанци от Одринска Тракия, но потресаващите истории, с които се сблъсквам от документите, ме карат да се чувствам лично засегната." Това казва Маряна Димитрова, част от 24-членния екип в Държавна агенция "Архиви", която се занимава с издирване и систематизиране на документите за собственост на бежанците от Одринска Тракия и Мала Азия.
На съседните бюра също са разгърнати няколко "домакински книги", събрали стотици и хиляди човешки съдби на прогонени, убивани и насилвани българи и арменци през 1913 година.

Тези книги са попълвани или в т.нар. бежански бюра, организирани край границата, или малко по-късно - след пристигането на бежанците. Освен че описват изоставените имоти и имущество, има и графа: "Причини за изселването".
Тъжно, но истина!!
цитирай
4. golden - И още: В ОДРИНСКА ТРАКИЯ СА ЖИВЯЛИ - БЪЛГАРИ.
20.02.2011 11:35
Невъзможно беше да се живее при това положение и по неволя бях принуден да избягам в България, където и намерих жена си. Сега живея в град Пловдив, работя на надници каквато работа се намери." Написаното на ръка от Еря Терзиян е едновременно документ за имотно състояние и вълнуващо доказателство за историческата истина. Ръководител на групата от 24 архивисти е Румян Ганчев, а част от екипа му са студенти, които с огромен интерес проучват документите. Има обаче и много опитни специалисти.
"Като историк си задавам много въпроси. Как е било възможно съществуването на толкова имотни хора в Османската империя като арменците от Мала Азия", казва проф.Снежка Панова, османист. Тя допълва, че с отварянето на тези документи са се натъкнали на една съкровищница. Пред нея на бюрото е домакинска книга, разгърната на описанието на свещеник Каспарян за църковните имоти в гр.Кютахия и неговата епархия. Списъкът е внушителен и респектиращ. Оставени са вещи и скъпоценности за 600 млн. златни лева, пет библиотеки с научни книги, пергаменти и ръкописи, 80 училища с мебелите, именията на 61 църкви, 61 гробища с надгробни камъни, фабрика за порцелан с инструментите. Списъкът е много дълъг. Оказва се, че всички арменци са били много имотни. "Това показва, че не са си тръгнали ей така, без насилие.
----------------------
Защо "СПАРАТОК" / Павел Серафимов/ като се пише толкова голям ПАТРИОТ - защо нищо не пише за събратята си в Одринска Тракия - нали пише в категория ПОЛИТИКА - ТАЗИ ТЕМА Е ЗА ТАМ.
цитирай
5. golden - проф. Панова пише..
20.02.2011 11:38
проф. Панова:" За разлика от тях българите обявяват много по-скромни имоти и имане. Според проф. Панова именно имотността на арменците може да е една от причините за прогонването им и заграбване на богатството. От българите пък са отнети най-плодородните земи в Одринска Тракия.
Бежанците от Турция идват на три основни вълни. Първата голяма вълна е след Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. За този период също се намират документи в държавния архив. Около 20 000 са бежанците тогава. Втората голяма вълна е през 1913 година след Балканската война.
Сключеният на 30 май 1913 г. Лондонски мирен договор е международното признание за свободата на тракийските българи, с който България получава плодородната Одринска Тракия до линията Мидия - Енос с площ от 42 000 кв. км и над 800 000 души население. Но радостта трае само месец. През юни 1913 година българските политици правят фатален ход. На 16 юни цар Фердинанд въвлича България в Междусъюзническата война и тогава младотурците подготвят етническото прочистване на Одринска Тракия. В началото на юли Румъния нарушава своя неутралитет, обещан в протокол, подписан в Петербург, и напада България, а турската армия преминава границата Мидия - Енос.

източник:
http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=3067&sectionid=5&id=0001401
цитирай
6. golden - Според някои форумци от сайта "Бг.наука"
20.02.2011 11:42
Турция никога няма да изплати НИКАКВИ компенсации на НИКАКВИ бежанци.

Нещо повече - Турция отрича изобщо да е имало български бежанци. Според Анкара, това не са бежанци, а доброволни изселници, които съвсем доброволно са си оставили имотите в Турция.

Друга турска позиция НЯМА. Няма и да има.

Останалото са простотии за идиоти!
цитирай
7. golden - Тук има подробности за изплатените обещетения на бежанците
20.02.2011 11:45
http://www.trud.bg/A...rticleId=373044
цитирай
8. golden - БЪЛГАРСКИ ЗНАК В ОДРИНСКА ТРАКИЯ
20.02.2011 11:49
Още един български знак в Одринска Тракия
Църквата “Св. Никола” в Лозенград

След успешната реализация на възстановяването на българските църкви „Св. Георги” и „Св. св. Константин и Елена”, както и след откриването на българско читалище и Информационно-образователния център в Одрин съвсем естествено дойде идеята да се погрижим и за други български старини в Турция. Предстояща е реставрацията на нашия метох в Истанбул, а стана известно, че истанбулската управа е дала разрешение да се работи и по ремонта на църквата ни “Св. Стефан”.
цитирай
9. golden - ПРОТЕСТИ..
20.02.2011 11:56
Съпротивата срещу решенията на Берлинския конгрес.

Вестите за новите граници на българската държава предизвикват спонтанно всенародно недоволство. В масовите протести вземат участие както свободните българи от Княжеството и Източна Румелия, така и онези, които остават под османска власт.
Те изготвят протестни мемоари и ги изпращат до правителствата на Великите сили с ИСКАНЕ БЪЛГАРИТЕ ДА ЖИВЕЯТ ЗАЕДНО.
цитирай
10. golden - защо на БЪЛГАРИТЕ ОТ Одринска Тракия им...се отказва свободата.
20.02.2011 12:00
След като не постигат освобождение с оръжие, българите от Македония и Тракия отново се обръщат към изпитаните средства, запазили българския дух и съзнание в продължение на столетия – църквата и училището.

ТРЯБВА някой от този сайт в категория политика - да отрази подробно положението на БЪЛГАРИТЕ в Одринска Тракия и в Македонска Тракия,
защото тук българите нищо не знаят за сънародниците си.
цитирай
11. golden - Никой май не иска да знае че...
20.02.2011 12:06
След Берлинския конгрес БЪЛГАРИТЕ в Македония и Одринско са принудени да се борят на три фронта: срещу турците като политически поробители и срещу гръцката и сръбска мирна, а по-сетне и въоръжена пропаганда. Гърците действат в Южна Македония и крайбрежните райони. Подкрепяна и насърчавана от турската власт, гръцката пропаганда има успех сред част от българското население, което възприема върховенството на Патриаршията. Сръбските претенции се простират на юг от границата и по долината на р. Вардар. Сръбската експанзия в Македония започва с отварянето на училища и сръбски религиозно-църковни институции, финасирани от Белград.

През 1886 г. в Белград се основава дружеството “Св. Сава”, чиято цел е чрез стипендии и други улеснения да привлича БЪЛГАРСКИТЕ МЛАДЕЖИ от Македония за обучение в Сърбия. След Съединението сръбската пропаганда се активизира и внушава, че населението на Македония НЕ Е БЪЛГАРСКО, не е СРЪБСКО, а е САМОБИТНО и има СВОЯ ИСТОРИЯ и културне а.

Творците на македонизма изготвят учебници на диалектен език, в който прибавят сръбски думи.
ЕЙ ТОВА Е НАЙ- ГОЛЯМАТА МАНИПУЛАЦИЯ НА БАЛКАНИТЕ.
цитирай
12. rouzy - Горките българи.
20.02.2011 14:05
Какво ли е трябвало да преживеят в тези отхвърлени от бога местности тероризирани от гръци и турци, заради вярата си че са християни.
От медиите разбрах, че има още българи по тези територии. Останали там, заради семействата си създадени по-късно.
цитирай
13. dalida - Вече писах за това.
20.02.2011 19:08
golden написа:
Още един български знак в Одринска Тракия
Църквата “Св. Никола” в Лозенград

След успешната реализация на възстановяването на българските църкви „Св. Георги” и „Св. св. Константин и Елена”, както и след откриването на българско читалище и Информационно-образователния център в Одрин съвсем естествено дойде идеята да се погрижим и за други български старини в Турция. Предстояща е реставрацията на нашия метох в Истанбул, а стана известно, че истанбулската управа е дала разрешение да се работи и по ремонта на църквата ни “Св. Стефан”.

----------------------
Все пак, благодаря за участието!
цитирай
14. dalida - Те гърците са християни,
20.02.2011 19:09
rouzy написа:
Какво ли е трябвало да преживеят в тези отхвърлени от бога местности тероризирани от гръци и турци, заради вярата си че са християни.
От медиите разбрах, че има още българи по тези територии. Останали там, заради семействата си създадени по-късно.

--------------------------
но турците, само малка част от тях са християни.
цитирай
15. dalida - Културно наследство от траките....
12.03.2011 23:30
В района на Странджа са съхранени много паметници на духовната и материална култура от предишни епохи. Тук, почти без прекъсване се редуват културни пластове от енеолита и бронзовата епоха, тракийската мегалитна култура, античността, средновековието, Българското Възраждане, до най-новата ни история. Опорен момент в развитието на територията е епохата на одриско – сапийската династия, когато Бизия /днешния град Виза в Турция/ става столица на Одриското Царство. Към периода на Бизийската култура – I в. пр. Хр., се отнасят множество могилни некрополи и самостоятелни гробници, от които и купулната гробница – светилище в местността Мишкова нива. Уникални също са и потъналите селища в българската акватория на Черно море. В прилежащата територия на парка са локализирани обекти с морски произход в заливите на Варвара, Ахтопол, Синеморец, Силистар и северно от устието на р. Резовска, които са пряко доказателство за развита тракийска цивилизация с активно мореплаване, корабостроене, икономически и тъговски връзки, далеч преди гръцката колонизация. Днес в границите на парка са описани над 450 паметника, от които 20 долмена, 24 могилни некропола, 11 самостоятелни надгробни могили, 2 уникални куполни гробници, 13 антични средновековни селища, 17 крепости, древни пътища, 83 параклиса, столнини и одърчета и едно историческо място от национално значение – местността Петрова нива. Една значителна част от тези паметници са свързани с развитото през античността до наши дни рударство, за което свидетелстват множеството “рупи”. На територията на парка има и 280 архитектурни и художествени паметници на културата, от които 18 църкви, 268 възрожденски къщи и 4 исторически паметника, свидетелстващи за Илинденско – преображенското въстание.
цитирай
16. mobbidik - В историята...
13.03.2011 00:44
В новата история на България са известни пет големи бежански вълни. Те са причинени от политическите и военните кризи, разтърсили Балканския полуостров от 1877 до 1944 год.

Първата многохилядна вълна бежанци пристига в град Стара Загора през 1877 год. от Димотишко, в резултат на Руско-турската освободителна война от 1877 до 1878 год. Бежанците са принудени да живеят в околните села поради опожаряването на града от войските на Сюлейман паша след епичната битка при село Джуранлий (днес Калитиново).

Втората масова вълна пристига по нашите земи след разгрома на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 год.

Третата и най-масова вълна е следствие на Балканската и Междусъюзническата война (1912-1913 год.). Въпреки невиждания героизъм и бойното майсторство, което проявяват българските войници и офицери, младата българска армия не успява да донесе желаното освобождение - мирният договор от Лондон е потъпкан и това води до пълното разорение на българите от Одринска и Беломорска Тракия, от турските и гръцките войски.

Опожарени, разграбени, избити и поругани са десетки хиляди българи без оглед на пол и възраст. Ужасите, които преживяват прогонените тракийци са неописуеми.

Друга масова вълна бежанци пристига в Старазагорско през 1921-1924 год., когато по силата на Ньойския договор и преговорите от Сан Ремо, Беломорска Тракия е предадена на Гърция. Последната вълна бежанци пристига през 1944 год.
цитирай
17. mobbidik - И още:
13.03.2011 00:46
Огромни са нуждите и проблемите на прокудените тракийски българи заселили се в Старазагорско. Хиляди са бедните и безимотните - без поминък, без покрив, без възможност да изкарат насъщния си хляб. Животът им е изключително тежък. Всички тези проблеми принуждават тракийските бежанци да се събират и да се обединяват за да решават съвместно проблемите си. През месец април 1889 год. в Стара Загора се създава първото Тракийско дружество по този край. За председател е избран Никола Петков Каишев от с. Чокманово - Смолянско. Дружеството се нагърбва с тежката задача да защитава интересите на прокудените българи от Тракия.

На първо време организацията се мобилизира за подготовката на Преображенското въстание. Стара Загора става най-крупния център за производство и снабдяване на четите с облекло и оръжие. Тук се купуват пушки и револвери за четниците, организира се производството на взривни материали и бомби за въоръжената борба в частни работилници. Основната заслуга за успеха на тази дейност е на председателя Никола Каишев. След разгрома на въстанието той подготвя дружеството за участие в Балканската война. Подготвят се и се изпращат доброволци в Македоно-Одринското опълчение.

След кратко прекъсване на дейността по време на Първата световна война на 18.01.1918 год. към Дружество "Одринска Тракия" се възобновява клон в Стара Загора.
цитирай
18. mobbidik - Има и книга за бежанците от Беломорска Тракия
13.03.2011 00:50


Бежанци от Беломорска Тракия герои в роман
Никола Инджов написа роман за тракийските бежанци: "Възречени от Манастър" (изд. "Библиотека 48"). Книгата е необичайна като жанр за поета и ще намери своите най-заинтригувани читатели в средите на бежанци и потомци на бежанци от Беломорска Тракия. Самият автор като един от тях има привилегията да владее фактите и човешката чувствителност, както и да натовари разказа с характерни говорни интонации. И да вплете в него лични автобиографични моменти. Съдбоносни събития определят сюжетните линии на повествованието: опустошението на българските земи около делтата на Марица след Балканската война през 1913 г., изгнаничеството на цели села по островите на Егейско море през 1921 г., насилствено предизвиканата размяна на българско и гръцко население през 1924 г. "Вързан е пътят за България! Вързан е!", възкликва мъжки глас в началото на романа. Ала от терасата на днешния ден проблемите изглеждат не само тракийски и не само исторически. Героите на Инджов са още живи, а сянката на бежанството още тегне върху живота на балканския ни регион.
цитирай
19. mobbidik - Важно е да се знае.
13.03.2011 00:55
ОБЕЗЩЕТЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ТРАКИЙСКИ БЕЖАНЦИ БЕ ВКЛЮЧЕНО В ДОКЛАД НА ЕП

По време на пленарната си сесия в Страсбург Европейският парламент прие доклад относно напредъка на Турция по пътя към ЕС, който включва и въпроса за обезщетяването на българските тракийски бежанци. Включването на този въпрос в текста на доклада е в резултат от внесените към текста предложения за поправки от българските евродепутати от Групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС-БСП) Евгени Кирилов и Маруся Любчева.

Текстът гласи: "..в духа на добрите междусъседски отношения Европейският парламент приканва турските власти да засилят диалога по всички висящи двустранни въпроси с Гърция (например по въпроса за континенталния шелф на Егейско море) и с България (например по въпроса за правото на собственост на българските тракийски бежанци)".

В дискусията предхождаща гласуването Евгени Кирилов изтъкна, че съседните страни трябва да подкрепят Турция и съвместно с нея да положат усилия за по-активно двустранно и тристранно трансгранично сътрудничество, достигайки по този начин едно ново ниво на добрите съседски отношения.

Съгласно официален документ, изготвен от Министерство на външните работи на Република България от 1983 г. турската държава дължи на българските изселници 10 млрд. долара компенсации за земите им. Според Ангорския договор Турция признава имуществените права на българските изселници, но оттогава турските власти не са предприели никакви постъпки за тяхното обезщетяване.
цитирай
20. mobbidik - Една тъжна интрига - политиката на СССР
13.03.2011 01:02
Епилогът е трагичен. Балабанов праща шифрована телеграма от Анкара на 31 август, в която след среща с американския посланик и добър приятел на България Джордж Ърл, пише: "Коцев (това е шифрованото наименование на САЩ) не може повече да помага. Късно е. При преговорите за мир ще помага... Каза още, че не трябва да слушаме Стоянов (това е шифровано наименование на СССР), който още настоява да не напускаме завзетите земи в Тракия и да останем там."

На 24 ноември 1943 година в Комитета по висше образование на СССР в Москва Васил Коларов прочита лекцията "България и световната война". Темата е повече от странна - за осъществяването на националните идеали. В лекцията цар Фердинанд е обвинен,че след военните ни победи е проиграл обединението на България с Беломорска Тракия. Васил Коларов директно заявява, че при сегашната война българската войска трябва да напусне пределите на Македония, но няма и намек в изказването за напускане на Беломорието.
Няколко дни по-късно в комунистическия официоз вестник "Правда" Георги Димитров надлежно изрежда областите в Македония, от които българските войски трябва да напуснат. Няма и ред за изтегляне на окупационния ни корпус от Беломорието. Българският посланик по онова време в Москва Иван Стаменов изпраща лекцията и статията в София, но нито регентите, нито правителството им обръща внимание. Единственият, който разшифрова намека за възможност и след войната България да запази излаза си на Бяло море, е Атанас Буров. Привидно той е

Извън политиката от 1931 година

но винаги е сред политиците ни в Юнион клуб. Още на 22 юни 1941 година е заявил, че Дойчо, сиреч Германия, ще бъде излапан от руската мечка, че светът ще завие наляво и Европа ще се обедини. Присъстващите му се смеят. Буров веднага се среща с руския посланик в София Александър Лавришчев.
и...................
цитирай
21. mobbidik - и................
13.03.2011 01:04
Директно го пита дали и в лекцията на Коларов и в статията на Димитров е направен пропуск. Случайност ли е фактът, че нашият посланик веднага е пратил текстовете до управляващите в България.
"Господин Буров, вие сам сте дипломат - отвръща Лавришчев, с когото Буров от години е в постоянен контакт въпреки негативите, които му носи това, - отлично знаете, че в дипломацията случайни неща няма!" След което руският посланик дипломатично прехвърля темата към това, че в Москва ще гледат с добро око на една бъдеща автономна Македония. Буров веднага се среща с Богдан Филов - регент в действие, за разлика от княз Кирил и Никола Михов, които според него били регенти в изпълнение. Двамата отдавна се нямат в отношенията помежду си. В дневника си археологът политик Богдан Филов е записал: "Буров заради своята страст към картите винаги се е събирал с най-големите шпиони от легациите." Буров му казва, че става дума за съдбата на България след войната и продължава с упрека, че само слепец не вижда как
Сталин ни набутва в ръцете Беломорска Тракия
Филов отвръща, че това вече го е предлагал на Соболев, но темата е болшевишки каламбур. Намекът към Буров е директен, защото преди време той го нарича Германофилов. После регентът Филов иронично подпитва дали жената на Буров все още плете чорапи за английските офицери в Африка и им ги праща в колети. .............................
България може да запази

излаза си на Бяло море
и дори част от Македония. Буров и Смядовски са добри познати и след неуспеха си при Филов банкерът-политик залага на него. В играта включва и легационният съветник от отдел Протокол към външното министерство Драгомир Димитров. По препоръка на Буров той се среща край Панчарево с втория секретар на съветското посолство Яковлев.
цитирай
22. dalida - Не вярвам да ни върнат териториите
13.03.2011 01:48
на Беломорска Тракия или пък на Одринска Тракия.
Главен град на Беломорска Тракия е Ксанти - гръцки от произход, а Одринска Тракия е провинция в Турция. Според мен политиките са такива, че нито гърците нито турците ще се съгласят с връщането на тези територии. И тъй като вече на наследниците им е изплатено обещетение, тези територии ще си останат там където са си досега.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6145695
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29436
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031